Annons

 i Magazinet

Sveriges natur är älskad och förtjänar det bästa. En ny Sifo-undersökning visar att naturen har en stor plats i svenskarna liv. Idag har vi fortfarande långt kvar för att nå målet för skyddad natur till år 2020. Under de kommande fem åren behöver vi skydda hälften så mycket till som vi gjort de senaste 100 åren – så takten för att uppnå det målet måste öka. Därför vill WWF att allmänheten hjälper till att rösta på sina favoriter bland de fantastiska naturområden som saknar eller behöver bättre skydd.

– Idag är det för många värdefulla naturområden som saknar skydd och det behövs snabba och kraftfulla åtgärder om vi ska nå regeringens uppsatta skyddsmål. Nu ser vi fram emot att allmänheten röstar på sina favoritområden, som vi hoppas ska bli skyddade. En välmående natur gynnar oss alla men även turism, rekreation, arbetstillfällen och välfärd, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

En expertjury har valt ut tre platser i varje län som alla nu kan rösta på. Gemensamt för alla områden är att där finns värdefulla djurarter, växter och livsmiljöer samt att platsen har ett bristfälligt skydd.

I Sverige bor vi nära naturen, även i storstäderna, och resultaten av Sifo-undersökningen visar att det har en stor betydelse. Det är en naturlig plats för fritidsaktiviteter som bjuder på fina upplevelser vid vandring eller promenad. Skogen är den plats dit särskilt många beger sig året om, i synnerhet på sommaren och våren. Som symbol för det mest svenska nämner många som deltagit i undersökningen till exempel vacker orörd natur, men en del även skärgården, björkar, älgar och djupa skogar.

Nära hälften av dem som har deltagit i Sifo-undersökningen vistas i naturen upp mot flera gånger i veckan och nära nio av tio minst en gång i månaden. Skogen är det naturområde svenskarna oftast besöker när de är ute i naturen (81 procent) och på frågan om vilken naturtyp man gillar bäst väljs främst hav/skärgård följt av skogen. Vandra/promenera, motionera och bada är de aktiviteter vi oftast väljer att göra ute i naturen. De symboler som deltagarna i undersökningen tycker känns mest svenskt är den röda stugan med vita knutar, midsommarstången samt den svenska flaggan – och här är vacker, orörd natur den fjärde mest svenska symbolen.

Tre utvalda platser per län som behöver extra skydd

Svenska Pärlor är WWFs sommarkampanj som lyfter behovet av att den svenska naturen – skogar, fjäll, ängs- och hagmarker, sjöar, vattendrag och hav behöver bättre skydd. Sverige har idag bara skyddat cirka 14 av 20 procent av den yta på land som vi har lovat till år 2020. Enligt Naturvårdsverkets fördjupade utvärdering 2015 når vi dessutom bara två av sexton miljökvalitetsmål.

Se de utvalda Svenska Pärlorna och rösta här: www.wwf.se/svenskaparlor

Röstningen startar den 20 maj och avslutas den 18 juni.

Årets expertjury:
Håkan Wirtén, generalsekreterare, WWF
Lena Gustafsson, professor, Institutionen för ekologi, Sveriges lantbruksuniversitet
Urban Emanuelsson, professor, Centrum för biologisk mångfald, Sveriges lantbruksuniversitet
Lena Kautsky, professor emerita, Institutionen för ekologi, miljö och botanik, Stockholms universitet
Lennart Gladh, naturvårdsexpert, WWF
Ola Jennersten, naturvårdsexpert, WWF
Lennart Nyman, f d naturvårdschef, WWF

För mer information kontakta:

Ola Jennersten, naturvårdsexpert WWF, width=0070-555 14 02
Katarina Herou, pressekreterare WWF, 0702-825 125

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera