Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

WWFs bedömningar baseras på vetenskapliga underlag. I Sverige är det SLU och Havs- och Vattenmyndigheten som sammanställer hur tillståndet ser ut för många av våra svenska fiskar. WWF har under flera år lyft behovet av utökad information om våra svenska vatten men tyvärr har inga större förbättringar skett. 

De vildfångade arterna i WWFs Fiskguide bedöms utifrån flera faktorer som hur bestånden mår, fiskemetodens påverkan på ekosystemet samt om förvaltning och kontroll är effektiv både för fisk och fiske. Artdatabanken bedömer risken för om en art kan komma att dö ut beroende på populationsförändringar. En art som inte fått bedömningen utrotningshotad av Artdatabanken kan till exempel fortfarande vara överfiskad, eller vara dåligt förvaltad och därmed få rött ljus i WWFs Fiskguide då fler kriterier bedöms i den senare. 

Rött ljus gäller generellt för vildfångad röding oavsett ursprung eller fångstmetod. Detta då informationen om röding är bristfällig och därmed tillämpas försiktighet eftersom det som inte kan bekräftas inte kan bedömas. Fiskare kan bidra till bättre kunskapsunderlag genom att dokumentera sina fångster och i samarbete med sin fiskerikonsulent genomföra provfisken.

WWF

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!