Annons

interfiske-daiwa-p
 i Fluga

Ryd open är startskottet för utomhustävlingarna i flugkastning 2011. Många av Sveriges bästa kastare hade samlats och även den danske mästaren Lasse Karlsson. Det är riktigt kul att våra svenska tävlingar kan locka internationella toppkastare.

Tävlingen var placerad på Fridafors camping och idrottsplan. Ytan är helt perfekt för tävlingar som denna. Stora ytor, läktare och tillgång till stugor och husvagnsuppställning. Tävlingen sträckte sig över två dagar. Salmon distance och Seatrout distance på lördagen och Trout precision och Trout distance på söndagen. Först ut på lördagen var Salmon distance. Då det var få deltagare blev det final direkt. Där vann Ronny Landin och han tog även det svenska rekordet. Efter det var det kval till Seatrout distance. Vindarna var svaga till måttliga och kom från rätt håll. Ibland vände och snurrade de men mestadels var det goda förutsättningar. Totalt var det 13 tävlande som ville komma till final. Men endast de sex bästa skulle gå vidare. Det stod snart klart att det skulle krävas det yttersta av alla för att komma till final. Bernt Johansson slog det svenska rekordet och jag lyckades precis ta mig till final som kastare nr 5 av 6. Det krävdes över 41meter för att nå till final, helt otroliga längder. Efter kvalet var det lunch inför finalen. Jag laddade och finslipade utrustningen. I kvalet kastade jag med G.Loomis NRX 10´#8 men jag hade bara fått ett par timmars träning med det så jag bytte till den gamla trotjänaren G.Loomis MX GLX Competition 10´#6 som gett mig många fina kast. Jag misstänkte att allt fick lov att klaffa om man ville vara på pallen.

Vindarna var lite besvärliga men hanterbara på eftermiddagen. Jag gick upp på banan och gjorde mig redo. Kastningen gick bra och jag kände mig avslappnad. Jag började med några säkra kast på 42meter. Sedan ökade jag bit för bit. När tävlingstiden var slut så mätte mitt längsta kast 45meter. Det var jag mer än nöjd med och det kunde räcka långt. Nu kom den otroligt jobbiga väntan på att alla skulle kasta. Riktigt jobbigt då man inte kan göra något. Men till slut var det bara en kastare kvar, Lasse Karlsson. Helt klart den mest meriterade kastaren på tävlingen. Länge såg det ut som om mina 45meter skulle räcka men i de sista skälvande sekunderna fick Lasse till en riktigt kalaskast som mätte 47,3meter. Det var bara att lyfta på hatten och gratulera till vinsten. Men jag var riktigt nöjd med andraplatsen. Det var trots allt min första officiella tävling. Efter prisutdelningen åkte jag, fru Uhr och Uhr jr hem och firade. Men det blev ett lugnt firande för på söndagen var det dags för flugkastningens F1, Trout distance.  

Söndagen bjöd på samma strålande väder som dagen innan. Vindarna var tyvärr också likadana. Men det är ju lika för alla. Först ut var kvalet till Trout precision. Efter det var kvalet för Trout distance. Det är i denna gren som det tuffaste motståndet är i och det är denna gren jag tränat mest för. Jag gick ut som kastare nr 5. Jag hade som mål att kasta 35meter och det gjorde jag. Mina två längsta kast var 35,4meter och 34,9meter. Det borde räcka till final. Men det var innan de andra lade i nästa växel. Först ut att höja det svenska rekordet var Bernt Johansson från Piteå. Roger Håkansson som kastade på hemmabana tangerade rekordet lite senare. Sist ut var Ronny Landin som fullständigt krossade det gamla svenska rekordet och höjde det till 41,2meter. Det kommer bli svårslaget. Jag kom med till finalen med ett nödrop. Nu var det bara att glömma de långa kasten de andra gjorde och fokusera på finalen. Jag gjorde samma sak här som i Seatrout finalen, bytte utrustning. G.Loomis NRX 9´#6 fick vila och det oprövade kortet G.Loomis CrossCurrent 9´#7 fick hoppa in. Eftersom vindarna var så besvärliga så ville jag ha ett snabbare spö. Jag gick ut som kastare nr 2 även i denna gren. Målet var att kasta längre än vad jag gjorde i kvalet. Jag hade många kast på över 35meter. Längsta kastet mätte 37meter. Bra men jämförde man med kasten i kvalet så skulle det inte räcka långt. Men det verkade som det var tuffare förutsättningar i finalen. Kastare efter kastare misslyckades att kasta längre än 37meter. Mitt andrakast var på 36,9meter så det var jag riktigt nöjd med. Närmast var Magnus Hamnarström som nådde 36.9meter. Men centimetrarna var på min sida och den åtråvärda vinsten var min.

Magnus

Det kändes overkligt att stå som etta med tanke på motståndet och att det var min första officiella tävling i Trout distance. Efter prisutdelningen var det bara att packa ihop och åka hem och njuta av segern och andraplatsen. Min premiär på de officiella tävlingarna kunde knappast börja bättre och nu är det bara att fokusera på nästa tävling som kommer att vara i Piteå. Då blir motståndet ännu tuffare och jag får svårt att upprepa resultatet från Ryd.   Magnus Uhr G.Loomis Pro Staff    

Fullständig resultatlista:  

Salmon distance 1:Ronny Landin 51,2meter (sv rekord) 2:Magnus Hammarström 46,6meter 3: Lasse Karlsson 45,3meter  

Seatrout distance 1:Lasse Karlsson (DK)47,3meter 2:Magnus Uhr 45,0meter 3:Bernt Johansson 43,6meter (Bernt Johansson 45,3meter i kvalet, sv rekord)  

Trout precision 1:Ronny Landin 45p (sv rekord) 2:Lasse Karlsson (DK) 35p 3:Magnus Toth29p

Trout distance 1:Magnus Uhr 37,0meter 2:Magnus Hammarström 36,9meter 3:Lasse Karlsson (DK)35,9meter (Ronny Landin, 41,2meter i kvalet, sv rekord)  

Länkar: www.normark.se http://www.sfk-fenan.com/   Filmer: http://www.youtube.com/watch?v=jnqwh9Q8ohE&feature=player_embedded http://vimeo.com/23701593 http://www.youtube.com/watch?v=0TF9GmnOIlE&feature=player_embedded   

//Magnus Uhr +FishEco 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera