Annons

 i Magazinet, Spinn

Så får du följarna att hugga – Fem tips för färre följare under gäddfiske! Tobias Fränstam, en av Sveriges skickligaste gäddfiskare tipsar!

Som fiskare har vi alla varit med om att från tomma intet plötsligt kommer en fisk och tar betet framför fötterna. Till en början missade jag varenda fisk som jag såg ta draget. I ren fascination och överraskning stod jag och gapade över det ögongodis som utspelade sig. Med åren kom erfarenheten och vanan att även kroka fisk som tar betet på de mest spektakulära sett, men med ökad erfarenhet fångar jag nu långt färre fiskar framför fötterna. Hur kommer det sig egentligen och vad får fisken att ta i absolut sista sekund?

Att skapa rätt tillfälle för hugg

I våras fiskade jag en tvådagars expedition med min fiskekompis Rasmus och hans flickvän Mikaela. Både jag och Rasmus har mer eller mindre fiskat så mycket vi kan hela livet medan Mikaela fiskar någon gång per år. Fisket var på topp! Tillsammans landade vi säkert 30 gäddor med en handfull över metern. Alla i båten fick många hugg och bra med fisk då gäddorna precis lekt och utsvultna tog varje tillfälle till jakt.

Det som skiljde i båten var hur vi fångade fisken. I princip fångade jag nästintill all min fisk på lång lina eller någonstans halvvägs in i kastet. Detsamma gällde för Rasmus medan Mikaela i huvudsak fångade fisk antingen direkt i utkastet eller när en gädda kastade sig efter betet vid relingskanten i samband med att hon saktade in hemtagningen för att inte veva in tafsen i spööglorna. Detta fenomen upprepade sig gång på gång och tillslut började vi resonera kring vad de kunde bero på.

Både jag och Rasmus har fiskat med många olika personer av varierande erfarenhetsnivå. Det vi kom fram till var att mer oerfarna sportfiskare får fler följande fiskar och mer kontakt i utkast och när betet precis skall lyftas ur vattnet. Vi tror att detta inte förklaras på ett annat sätt än hur man varierar hemtagningen av sitt bete under ett kast.

Som oerfaren fiskare är hemtagningen mer monoton och man skapar inte de öppningar i kastet där betet lämnar sig så sårbart som möjligt och ger det där ögonblicket som rovfisken bara inte kan låta bli. Istället skapar man nyckelretningen av ett bete som kan vara lättfångat och som rovfisken börjar följa efter men då spinnstoppet, tempoväxlingen eller annat uteblir följer rovfisken ofta hela vägen till båten eller land.

Genom att fundera kring hur du skall planera och optimera ditt kast kommer du få fler hugg och färre följare. Här är fem konkreta tips som fungerar lika sommar som vinter från abborre till öring.

Så här fina fiskar får inte komma undan!

  1. Gör regelbundna spinnstop

Sett till alla fisketips man kan ge kanske spinnstop är det allra bästa. Att stanna upp betet bryter av det naturliga rörelsemönstret och får det att se sjukt eller skadat ut i rovfiskens ögon vilket är detsamma som ett lättfångat skrovmål. Alla rovfiskar väntar på det ögonblick där bytet är som svagast och en attack omöjligen kan misslyckas. Och för en bytesfisk kan oddsen alltså knappast vara sämre än när den hjälplöst stannar upp mitt i vattenkolumnen.

En tumregel är att göra längre spinnstopp desto kallare det är i vattnet. Vid riktigt segt fiske, kallt eller väldigt grumligt vatten är det ofta bra att göra så många och långa spinnstop under ett och samma kast att man nästan blir uttråkad. Akta dig för att falla in i samma spinnstopsmönster utan variera hela tiden kasten med något fler, färre, längre eller kortare spinnstop. En dag är aldrig den andra lik och man måste alltid hitta nyckeln för varje fisketur man gör!

  1. Variera inspinningshastigheten

Att variera inspinningshastigheten mellan kast men även under ett kast är oftast en huggutlösande faktor. Ett bete som efter ett spinnstopp plötsligt sticker iväg i hög hastighet uppfattas ofta som ett skrämt byte vilket försöker fly en följande rovfisk vilket ofta kan trigga rovfiskens instinkter. Likaså kan ett snabbt fiskat bete som plötsligt saktar in upplevas som kraftlöst och skadat.

Likt för spinnsstop är hemtagningshastigheten ett av de viktigaste elementen för att få betet att se så lättfångat ut som möjligt! Båda dessa saker är enkla att lära men omöjliga att bemästra. Lär dig din egen repertoar av hur dessa element skall kombineras i olika vatten, situationer och för olika arter.

  1. Ha en plan för varje kast

I samband med varje kast är det bra att fundera på hur kastet skall planeras och optimeras. Till exempel lägger jag ofta fler spinnstop och fiskar saktare om betet till en början skall passera en vasskant eller vegetation där det kan krävas lite tid för att lura ut rovfisken. Likaså tycker jag om att jerka till betet precis innan ett spinnstop om det är så att sikten för rovfisken kan vara skymd. Med betets rasselkulor eller rasslande krokar så hör ofta rovfisken ljudet och börjar då aktivt leta efter bytet i samband med att betet gör en paus i form av ett spinnstopp.

I slutet på varje kast när betet närmar sig båten försöker jag ofta skapa ett huggtillfälle innan linlängden blivit för kort. Ofta snabbar jag på hemtagningen rejält för att plötsligt stanna betet en längre stund. Detta kan ofta få en följande rovfisk att ta chansen att hugga betet innan det kommer ut mot djupare vatten eller mot strandkanten där chansen att fånga bytet försvinner.

Det viktiga som jag vill förmedla är att givet de olika strukturer ditt bete skall passera under kastet så bör du fundera kring hur du kan lägga in spinnstopp och hemtagningshastighet gentemot de skiftande fysiska förhållandena som betet skall passera.

  1. Fundera ut din respons i förväg

Att grov fisk följer och tar betet vid båten eller plötsligt dyker upp och attackerar från ingenstans är på sikt oundvikligt. Är fisken grov kan jag garantera att de flesta av er kommer bli så chockerade och allting går så snabbt att man omöjligen hinner tänka på vad man skall göra. Det jag lärt mig är att man långt i förväg skall fundera ut hur man hanterar följare eller visuella hugg. Jag tänker alltid i slutet av ett kast likt ”kommer en fisk och hugger nu så drar jag instinktivt ett mothugg åt höger om fisken kommer underifrån”. Det viktiga är att man funderar på vinkeln mellan det håll fisken kommer ifrån och hur spöet skall dras för att krokarna skall fästa sig på bästa sätt i munnen, alltså så att man drar betet med lite vinkel mot fiskens käft och inte riskerar att dra betet direkt ur munnen.

Jag kan säga att tack vare förberedelser likt detta har jag sett när både gäddor på 14,05 och 13,7 kg tagit mina beten i klart vatten på två meters lina direkt nedanför fötterna. Utan en förutbestämd respons hade jag aldrig lyckats kroka någon av dessa krokodiler som plötslig högg från ingenstans!

  1. Lägg oddsen på din sida

Att säga vilken faktor som låg bakom att man fångade en viss fisk är ofta omöjligt. Jag gillar tankesättet att fundera kring procent och att allting man förbättrar ökar oddsen något. Som att ifall man är tyst och försiktigt då man närmar sig fiskeplatsen kanske man ökar chansen att fånga fisk med 10 % och använder man dessutom rätt färg på linan som smälter in i vattnet kanske man adderar ytterligare 5 %. Ett hugg kan i sin tur ha 20 % ökad chans att bli en landad fisk ifall krokarna kontrollerats och vässats. Genom att fundera kring hela tillvägagångssättet och hur man ökar sina odds att fånga fisk så kommer man snabbt på massor av olika faktorer som går att förbättra.

Enskilt kanske ingen av dessa faktorer har någon betydelse men sammanvägt har du nog snart flerdubblat dina chanser, både till hugg och till att landa fisken! Tänk likt detta vad det gäller inspinning och följare med. Snart har du börjat planera och analysera kasten ännu bättre och kommer märka att långt fler fiskar följer och fler sitter på kroken.

Läs alla artiklar i MagazineFishEco nedan!!!

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera