Annons

 i Notiser, Press/Reklam

Så fungerar en faunapassage – nyckeln till fria vattenvägar och biologisk mångfald! Faunapassage, omlöp eller fiskväg – kärt barn har många namn och det vi talar om är vattenvägen förbi ett vandringshinder. Häng med, så förklarar vi hur faunapassagen öppnar vägen för både fisk och biologisk mångfald och varför den är viktig för hela ekosystemet.

Innehåller reklam!

Faunapassagen, även kallad omlöp eller fiskväg är vägen förbi ett vandringshinder. I det här exemplet visas Tranås Energis faunapassage vid Åsvallehult i Svartån. Här simmar en mängd olika arter från öring och ål till mört, braxen, vimma och abborre – alla med olika förutsättningar att ta sig fram. För att säkerställa att alla arter kan passera, är det avgörande att utformningen och funktionen av faunapassagen är genomtänkt och anpassad. Bilden/filmen visar hur de olika delarna av faunapassagen samverkar för att skapa en effektiv och fungerande passage för samtliga arter.

1. Fisken dras till lockvattnet och hittar på så vis vägen in i faunapassagen. Det är viktigt att faunapassagen inte är för brant och en lutning om två procent är idealiskt för att nyss nämnda arter ska kunna passera.

2. Stenar i olika storlekar skapar gömställen och ståndplatser, syresätter vatten och skapar samtidigt viktiga forssträckor.

3. Olika djup skapar trivselplatser för olika arter samt snabbar upp saktar ner vattenflödet. Lekgrus skapar lek-och uppväxtmiljöer för exempelvis öring, inne i själva faunapassagen – win-win.

4. Plantering av träd och buskar kring vattnet skapar beskuggning för att hålla nere temperaturen i vattnet. På samma gång gynnas insektslivet och vissna löv faller ner och blir mat till organismer som lever i vattenmiljön.

5. Vattenflödet justeras via luckan högst upp i systemet. Faunapassagen i Åsvallehult mår bäst när det släpps ungefär 600 liter vatten i sekunden.

Med det nyligen godkända beslutet i mark- och miljödomstolen har Tranås Energi alla tillstånd på plats för att åtgärda det sista vandringshindret i Bulsjöån, där kraftbolaget även har sin verksamhet. Nästa år kommer den två mil långa strömmen vara sammanlänkad, vilket ger fri färd för vandrande arter, hela vägen från storöringvattnet Sommen upp till Lägern-sjöarna. Vattenvägen som varit stängd i över hundra år kommer snart vara öppen.

Teckna ett fiskvänligt elavtal HÄR!

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera