Så håvar du drömfisken! En del kanske tycker att det är det enklaste som finns, men en håvning bjuder på många moment som kan gå katastrofalt fel! Egentligen är inte jag rätt man att skriva den här artikeln, min meritlista när det gäller att håva fisk, speciellt andras fiskar, är inte så lysande… Däremot är jag en god konsult i ämnet, jag vet hur man gör, lär gärna ut det men kanske inte så bra på det i praktiken.
I skrivande stund kommer minnet tillbaka från en fin Vätterngädda jag skulle håva åt min gode vän Daniel Nilsson förra några år sedan. Jag gör allt fel och bara genom en kvick manöver från Daniel så åker fisken till slut in i nätet och vi kan landa den i båten. Jag gjorde det jag anser är kardinalfelens kardinalfel, jag började jaga efter fisken med håven och lyckades få wobblern att fastna i nätet med fisken utanför…
Plötsligt drillade både jag och Daniel fisken, jag med håven och Daniel med sitt spö. Ja jag är kass ibland… Jag tror Daniel har förlåtit mig och kanske får jag följa med ut igen, vem vet. Under åren har jag dock lärt mig en del om detta och kanske framförallt sett riktigt proffs hantera håven med bravur. Trollinggurun Petter Larsson till exempel, där snackar vi ett håvproffs. Han vet även hur man bäst håvar från båt som rör sig i kanske ett par knop. Evelina Henriksen imponerade stort förra året när hon skopade upp lax på lax i Bergeforsen när vi LIVEfilmade. Rico Botsch, en av Rügens otroligt kunniga gäddguider gjorde ett extremt professionellt intryck på mig för några år sedan. Han håvade personligen och helt fläckfritt fyra gäddor över tio kilo åt oss tillresta sportfiskare, i dåligt väder från guppande båt. Hans egen fisk på 10++ denna tur tog han dock med gälgreppet! Snacka om rutin…
Hur gör dessa håvkungar och drottningar då? Vad är hemligheten med att landa fisken säkert? För, kom ihåg, håven är din bästa vän när drömfisken sitter i andra änden på ditt spö. Alla har vi väl hört historien om den där riktigt stora som gick för att håvningen fallerade, där vill man inte vara med.
Något som verkligen är A och O, speciellt när du fiskar ensam är att du faktiskt har tagit fram och gjort håven redo. Min gode vän fiskeguiden Micke Puhakka har alltid håven fastspänd på utsidan av båten. Det är bara att dra ut den från en vinklad spöhållare och du är redo att håva. Smart och enkelt. Vi som inte har ett hölster på båten för håven kan gott ha den liggande klar på lämpligt ställe inne i båten.
Momentet när fisken skall i håven är ju självklart det mest kritiska under en håvning. Hur man bäst gör beror faktiskt lite på situationen. Lättast är naturligtvis från stillastående båt. Jag föredrar att försöka få fisken klar utefter någon av båtens långsidor. När jag håvar står jag redo med håven stilla i vattnet i god tid innan det är dax. Ni minns kanske min fadäs med Daniel Nilsson, man får alltså aldrig jaga fisken med håven. Det är fiskaren som skall leda fisken mot och in i håven. Självklart får du hjälpa till genom att justera vinkel på håven mm men merparten av jobbet skall fångstmannen göra. Här finns ett kritiskt moment, betet får inte komma i kontakt med håven förens hela fisken är ”säkrad”. Om allt stämmer och fisken finns i håven skall håvmannen bara snabbt behöva dra håven mot sig och båten samtidigt som han vinklar skaftet uppåt för att låsa garnet med säkrad fisk. Då du håller håvskaftet rakt upp blir det riktigt svårt för fisken att krångla sig ur fällan! Enkelt i teorin men kan vara lite trixigt i verkligheten
om det är en stark och livlig fisk. Går det inte på första försöket går det på nästa, var iskall och vänta ut fisken ordentligt tills det är rätt ögonblick att håva.
När det sen kommer till håvning från båt eller i strömmande vatten blir det lite mer komplicerat. Vid trolling kan du sällan välja exakt från vilken position i båten du håvar fisken. Det handlar nästan alltid om aktern eller området kring sidorna längst bak. Det är lite krångligare och många föredrar att vara mer aktiva vid själva håvningsmomentet. Fisken drillas trött och fångstmannen lirkar fisken i position och håvmannen måste snabbt håva fisken. När håvnätet utsätts för strömmande vatten så börjar det blixtsnabbt att dragga bakom håven och det blir mycket svårare att fixera fisken och chansen att en wobbler eller jigg fastnar med krokarna i nätet är stor.
Om det sker kan det som tidigare antytts vara riktigt kört… Ett jättebra hjälpmedel är att fästa en tamp längst ner i håvnätet. Med den kan du spänna upp nätet med ena handen (man håller tampen mot handtaget på håven) och släppa i själva håvningsögonblicket. Så undviker eller rättare sagt förminskar du scenariot med krokar som hakar i nätet med fisken fortfarande utanför håven. Det är heller inte fel att köra samma taktik från båt eller land vid stillastående vatten.
När väl fisken är håvad så kom ihåg att är det inte en troféfisk så är det ofta bäst att kroka av fisken i håven. Man måste inte ta in den i båten. Fisken trivs bäst i vattnet, inget snack om det och speciellt gädda har en tendens att skada/ splittra sina fenor om man lyfter in den via håven. Håven är heller inte dum att använda som keepnet korta stunder. Vill du vara riktigt säker på att fisken inte ska krångla sig ur håven så kan du på vissa håvar vika ihop själva ramen för att ytterligare säkra fisken som på bilden nedan.
Btw, du kan aldrig ha för stor eller för djup, det är i alla fall min personliga åsikt. Think big! Det gör allt lättare. Så, lycka till med framtida stora fiskar som skall håvas eller kanske ska man säga ”skithåvning” vad vet jag…
//Jan O FishEco