Annons

 i Fluga

Säfveåns Flugfiskesällskap tilldelas Partille kommuns bygg- och miljönämnds miljöstipendium 2017 på 10 000 kronor för sitt arbete att skapa goda livsförutsättningar för Säveålaxen och att främja ett välskött och uthålligt fiske i ån.

– Det är verkligen jätteroligt, säger John Öster, ordförande i Säfveåns Flugfiskesällskap.

Hur ska ni använda stipendiet?

– Summan investeras i den fond som vi har tillsammans med Sportfiskarna Väst för långsiktiga biotopförbättringar för lax och havsöring i Säveån.

Bygg- och miljönämnden delar ut miljöstipendiet till personer, föreningar eller verksamheter som uppskattning för väl utfört miljöarbete och opinionsarbete för bättre miljö i Partille. Miljöstipendiet, kan avse såväl inre som yttre miljöarbete. Till exempel luft-, vatten- och naturvård eller förbättringar av miljön i bostäder och allmänna lokaler.

Stipendiet har delats ut sedan 1989

Säfveåns Flugfiskesällskap tilldelas årets stipendium med motiveringen att man ”under trettio år arbetat på frivillig basis för en uthållig och genuin laxpopulation i Säveån. Säfveåns Flugfiskesällskap främjar ett välskött och uthålligt fiske i Säveån. Till exempel genom att informera om fiskeregler med skyltar och foldrar.”

– När Säfveåns Flugfiskesällskap bildades var förutsättningarna för Säveåns lax dåliga och fisket i ån var bristfälligt hanterat. Sedan 1985 har mycket förbättrats, säger John Öster.

Säfveåns Flugfiskesällskap bedriver, tillsammans med Sportfiskarna, fiskevård i Säveån upp till sjön Aspen. Man jobbar aktivt för att motverka tjuvfiske och olaga fiske i ån och är också en viktig röst i diskussionen om utvecklingen av vattendragets framtid.

Vad är viktigast framåt för ett långsiktigt hållbart fiskevatten i Säveån?

– Nummer ett, när det gäller laxen och öringen i ån, är att fortsätta förbättra arternas livsbetingelser i syfte att öka bestånden. Till exempel skulle färre vandringshinder i ån ge laxen och öringen fler platser att leka på.

Hur får man koll på vilka regler som gäller för fiske i Partilles vattendrag?

– På Sportfiskarnas hemsida finns en särskild guide till fiske i Göteborg. Där finns information om vilka vattendrag som omfattas av vilket fiskekort och specifikt om fisket i Säveån.

Var nappar det bäst?

– Det finns flera bra platser längs ån. Jonseredsvattnet är fantastiskt. Men vädret är egentligen viktigare än den geografiska platsen. En blöt sommar innebär mer fisk i ån än en torr sommar, säger John Öster och bekräftar därmed talesättet ”faller regn så stiger lax”.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!