Annons

 i Eko/Miljö

En ny studie av forskare vid Stockholms universitet visar att sälarna inte är det största problemet för det kommersiella fiskbeståndet i utsjön av Östersjön.

– Den här rapporten skadar torsken i Östersjön, säger Sven-Gunnar Lunneryd, forskare vid SLU och Kustlaboratoriet i Lysekil.

Klimatförändringar, övergödning och fiske är de verkliga problemen som gör att bestånden av östersjötorsk, sill och skarpsill minskar. Detta enligt en studie från Stockholms universitet. Studien bygger på datorsimuleringar och den fokuserar på fisk som lever i öppet vatten.

Sven-Gunnar Lunneryd menar att studien har använt felaktiga ingångsdata och därför blir inte heller slutresultatet rätt.

– De har använt gamla, felaktiga data för sälarnas diet vid sina simuleringar. Nya danska studier visar att sälarna i den södra delen av Östersjön till 83 procent har torsken som sin föda. Alltså inte bara 24 procent torsk som föda, vilket Stockholms universitet bygger sina beräkningar på, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

– Dessutom har de helt missat att det kommersiella fisket minskar för varje år och inte alls är lika stort som i deras beräkningsmodeller, fortsätter han.

Läs mer här -> Svensk Jakt

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera