Annons

 i Press/Reklam

– Våra sjömätare är de första någonsin som ser hur Vänerns botten ser ut, säger Ulf Olsson, sjömätningschef på Sjöfartsverket, efter den nyligen avslutade mätningen av Vänern.

Resultatet ska användas till nya sjökort.

Under 2014 har Sjöfartsverkets sjömätningsfartyg Jacob Hägg mätt djupet i farlederna i Vänern. Med hjälp av multibeamekolod har botten noggrant kartlagts bit för bit. Jacob Hägg började mätningarna efter att isen släppte i mars, åkte därefter på några månaders externt uppdrag utanför Luleå, och har sedan arbetat dygnet runt i Vänern när vädret har tillåtit från september till mitten av december.

Insamlingen av data är nu klar och den ska efterbearbetas under hela 2015. Resultatet från en timmes insamlande kan ta upp till tio timmar att efterbearbeta om det är en svår botten. Är det goda förhållanden kan det gå på en halvtimme.

– Datan är väldigt rå. Det krävs omfattande manuell efterprocessering. Det är viktigt att hålla hög kvalitet hela vägen, säger Ulf Olsson, sjömätningschef på Sjöfartsverket.

När all data är genomgången och kvalitetssäkrad hamnar den i djupdatabasen. Efter det går det att omvandla den till elektroniska sjökort och traditionella papperssjökort.

Bottenmätningen visar en sida av Vänern som ingen tidigare har känt till.

– Du kan se fantastiska formationer på botten. Det kan vara spår från inlandsisen och meteoritnedslag. Det finns flygplan, vrak och annat, säger Ulf Olsson.

Sjöfartsverket har en långsiktig plan för sjömätningen av svenska vatten. Vilka områden som ska mätas prioriteras utifrån var handelssjöfarten går. Eftersom det går mycket transporter på Vänern har farlederna där haft hög prioritet.

De senaste mätningarna av Vänern gjordes i början av 1970-talet. Metoderna var inte alls så precisa som dagens mätutrustning kan ge. Vissa mätningar är till och med gjorda med handlod långt tidigare.

– De nya mätningarna är i första hand gjorda för handelssjöfarten. Fritidsbåtar åker i andra delar av sjön. På sikt kommer vi att mäta även där, säger Ulf Olsson.


Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera