Annons

interfiske-daiwa-p
 i Notiser

Att fira in det nya året med nödraketer är både dyrt, dumt och olagligt. Falska nödraketer leder varje år till sjöräddningsinsatser helt i onödan. Låt sjöräddarna slippa rycka ut för falska nödraketer under nyårshelgen.

– Falska sjöräddningslarm kostar stora resurser. Vi är skyldiga att undersöka alla larm om det kan befaras att nödraketen är uppskjuten till havs. Förutom de onödiga kostnaderna tar falsklarmen även resurser från skarpa sjöräddningsfall, där människor kan befinna sig i livsfara, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Varje år skickas massor av uttjänta nödraketer upp i luften, de flesta under jul- och nyårshelgerna som substitut för nyårsraketer. Under 2014 har hittills ett sjuttiotal larm om nödraketer kommit in till Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral. Endast några enstaka av larmen har rört människor som faktiskt varit i nöd. Nödraketer är avsedda att användas vid stor fara och tas på största allvar. Även de falska larmen resulterar i sjöräddningsinsatser då sjöräddningsresurser, bland annat Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare, får rycka ut helt i onödan. Något de gärna slipper just på nyårsafton.

– Det finns ett rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten. Men det är det absolut inte. Det bästa sättet att kassera utgångna nödraketer är att höra av sig till Polisen som kan berätta om hur du ska gå till väga. Även återförsäljare av nödraketer brukar ta emot utgångna varor från kunder som köper nya, säger Klas Johansson, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Att skjuta upp nödraketer utan att någon är i nöd är olagligt. Den som ertappas blir föremål för polisutredning och kan dömas i domstol. Straffet för missbruk av larmanordning är böter eller fängelse i upp till sex månader. Något som blivit populärt under senare år är att skicka upp thailändska papperslyktor. Det är inte olagligt, men lyktorna kan misstas för en nödraket. Om man planerar att skicka upp papperslyktor ute i skärgården eller längs kusten rekommenderar vi att man på förhand meddelar Sjö- och flygräddningscentralen, så slipper de dra igång en räddningsinsats i onödan. I vissa fall krävs tillstånd från Transportstyrelsen för att skicka upp papperslyktor, till exempel om man befinner sig nära en flygplats.

 

Ytterligare upplysningar:

Lars Grantinger, driftchef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, tfn 010-478 48 35

Tobias Fälth, Sjöfartsverkets pressjour, tfn 010-478 48 40

Emma Forseth, pressansvarig på Sjöräddningssällskapet, tfn 031-761 40 01


Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss, helt utan statligt stöd. Vi är 2 000 frivilliga sjöräddare längs den svenska kusten och i de största insjöarna, beredda att rycka ut ialla väder, under årets alla dagar. Vi arbetar även med att förebygga olyckor till sjöss samt att sprida information och kunskap om sjösäkerhet.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera