Annons

 i Eko/Miljö

Sportfiskarna bemöter här ett antal påståenden från företaget om det ökända kraftverket vid Hednäs som dödat laxar i över tjugo år.

Skellefteå Kraft är ägare till ett flertal vattenkraftverk som har tydlig negativ påverkan på vattenmiljö och fiskbestånd. Ett av de värsta exemplen är Hednäs kraftstation i Åby älv. Anläggningen vid Hednäs har under mer än 20 år hindrat laxbeståndet i Åby älv från att kunna öka då laxen har mycket svårt att passera och nå de omkring 170 kilometer av vattensystemet som ligger uppströms. Döda laxar nedströms kraftverket har rapporterats frekvent i fiskemedia och även exempelvis i Uppdrag granskning.

Sportfiskarna och andra miljöorganisationer har i många år arbetet för att Skellefteå Kraft ska avveckla kraftverket till förmån för en bättre vattenmiljö, ett ökat laxbestånd och ökad biologisk mångfald. Tyvärr har företaget envist vägrat att arbeta för en avveckling. Detta trots att man går med flera 100 miljoner i vinst årligen och profilerar sin verksamhet som hållbar där biologisk mångfald ska vara ett av företagets viktiga fokusområden.

Med stora vinster finns såklart möjlighet för företaget att konkret arbeta med olika miljöprojekt för ökad biologisk mångfald, vilket en avveckling av det småskaliga vattenkraftverket i Hednäs otvetydigt skulle ge…

Läs mer här -> Sportfiskarna

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!