Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Efter att ha blivit hårt fiskad och försvunnit från Skagerrak simmar nu den blåfenade tonfisken åter i svenska vatten. För att skydda och hållbart förvalta arten behövs kunskap om såväl biologi och beteende, som om de hot och möjligheter som påverkar den blåfenade tonfisken. Nu söker forskarna erfarna fisketeam till årets fältförsök.

För sjunde året i rad ska SLU, Sveriges lantbruksuniversitet märka tonfisk i Skagerrak.

– Kunskapen vi får från märkningen handlar om vandringsvägar, överlevnad, lekområden och var de kommer från. Det är väldigt grundläggande kunskap som behövs för att det ska vara möjligt att förvalta och bevara de här fiskarna, säger Gustav Hellström, forskare vid SLU.

Skagerrak och Kattegatt har bland de bästa förutsättningarna i världen att studera den blåfenade tonfisken i det vilda. Här samlas sedan några år tillbaka en betydande mängd tonfisk under ett antal månader på sensommaren och hösten.

Fiske för märkning är planerat mellan den 19 augusti och 3 september, under förutsättning att alla tillstånd är på plats och att vädret tillåter. Ytterligare märkningsfiske kommer eventuellt genomföras i Öresund under perioden 24 september – 1 oktober.

För att få delta i forskningsfisket ställs höga krav på utrustning, båt och erfarenhet hos deltagande team, eftersom det kan röra sig om mycket stor fisk i vikter upp mot 500 kilo.

På sidan slu.se/blafenadtonfisk hittar du anmälningsformulär och mer information.

Den blåfenade tonfisken är fredad i svenska vatten, för att kunna genomföra forskningen söker projektet dispens för ett skonsamt fiske med sportfiskeutrustning, för att kunna märka fisken med avancerade elektroniska sändare, som ska ge bättre kunskaper om bland annat tonfiskarnas rörelsemönster.

Fakta:

Så anmäler du intresse

På sidan slu.se/blafenadtonfisk hittar du anmälningsformulär och mer information om forskningsprojektet.

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera