Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Småfläckig rödhaj utsatt i Gullmarsfjorden! I snart 20 år har Havets hus i Lysekil fött upp och släppt ut småfläckig rödhaj i Gullmarsfjorden, i morgon är det dags igen. Nytt för i år är att forskare från SLU försett hajarna med sändare som ska bidra med kunskap i bevarandearbetet.

Småfläckig rödhaj är fredad och får inte fiskas. Arten är klassad som livskraftig, men för att stärka beståndet har Havets hus sedan 2003 släppt ut cirka 140 hajar. I år har de tolv hajar som släpps ut en liten sändare inopererad i buken.

– Sändarna skickar ut signaler som tas upp av mottagare som vi placerat i och omkring Gullmarsfjorden. När en haj passerar får vi reda på vilken individ det är, men också hajens acceleration, alltså hur aktiv den är, på vilket djup hajen simmar och dess temperatur, säger Petter Lundberg, postdoktor vid SLU.

När forskarna analyserar informationen kan de sedan se hur hajarna rört sig och vilka habitat de använt under olika tider.

– Vi vill bland annat förstå hur dessa hajar beter sig och vilka livsmiljöer de föredrar. Kunskap som sedan kan användas i bevarandearbetet av dessa fredade fiskar, säger Petter Lundberg. Läs mer här SLU!

Sportfiskeprylar

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera