Annons

 i Spinn

Ulrik lyfter en grov gädda över relingen, sneglar på mig å säger, ”du har inte en chans Janne, jag klår dig stort”. Vad ska man säga då? Jag fortsätter med mitt mantra ”Vatten är vått, eld är hett, å jag kommer att få större fisk än dig” Det var mina ord till kamraten Ulrik. Jag visste att jag retade fiskeguden ordentligt, att jämställa min egen fiskeöverlägsenhet med en naturlag är kanske inget att rekommendera men ni vet hur det kan bli. Lite grabbigt, lite kaxigt sådär, inge ont menat men tävlingsnerven lockar lixom fram de små psykningarna…

Ulrik, Linus, Andreas Push-Up o jag är i Småland för att fiska gädda, det är dag två och visst har jag fått mer fisk än Ulrik, inte många men ändå fler. Ulrik och jag delar båt. Tyvärr leder han med en skön ”nia” å mitt PB ligger på drygt nio så jag måste inte bara slå hans nia, jag måste ta min största gädda någonsin för att lyckas… tillråga på allt har Ulrik en sjua också… Hmm… varför skulle jag kaxa, det blir ju bara ännu värre i bilen hem.

Vi har fiskat gädda i den Småländska skärgården, nära Mönsterås, i två dagar. Två härliga dagar när vi gjort allt från dunkat Bull Dawg i djupbranter till att fiska flytande beten på en halvmeters djup över gräs o sly. Fisk har vi fått överallt och faktiskt ganska många.

Idag fiskar Ulrik o jag en stor vik som man måste passera ett långt och lite förrädiskt sund för att nå. Min båt är ganska ny och jag är rejält nervös varje gång vi måste in eller ut, stenar stora som små berg sticker upp lite här o var, vissa är precis dolda och lätta att gå på. Nu äntrar Linus o Andreas viken genom sundet. Andreas är lite lattjo med faror, han kör med dödsförakt i säkert 15 knop genom trasselsundet, skickligt eller dåraktivt, vad vet jag, men han lyckas varje gång utan att dela sin motor i två bitar…

Härlig

Grabbarna kör långt in i viken och vi håller naturligtvis koll, de får fisk! Visst är det lite jobbigt när de andra man fiskar med lyckas bättre än en själv. Naturromantik, havsörnar mm är mysigt men kan aldrig ersätta bra fiske, det är en myt. Den goda känslan i kroppen försvinner och ersätts av den neandertalska oron över att inte fälla något byte. Man börjar fundera på att byta bete, byta ställe, byta vik, ja varförinte emigrera! Vi fiskar kvar i alla fall… jag gör en kompromiss och byter till en MB 79 Tånglake, den har gett mycket fisk för mig. Ett par snabba gäddor hjälper för självförtroendet. Vi svingar på, jag får en liten stöt i linan o jag nitar, egentligen ett slackhugg, tror fisken tar betet och fortsätter framåt mot mig och båten. Fisken är stor, den svarar direkt med att gå ner djupt, gör nästan ett helt varv runt båten. Vänder bara en bit från ankarlinan och gör ett halvt var till men nu åt andra hållet, det är tungt och stötigt, jag känner hur fisken skakar på huvudet för att bli kvitt den norrländska träbiten i munnen… Stor fisk, ja all fisk, gillar jag att landa själv, en del av upplevelsen åtminstone för mig. Vid första försöket får jag in handen i ett rejält gälgrepp och lyfter snabbt ombord fisken, visst är den tung! Jag är glad, jätteglad, Ulrik mumlar något om ”jävla naturlag” för visst har han fått däng… En snabb vägning, 10,2 kilo. Jorå, ”vatten är vått, eld är hett, å jag har fått störst fisk” . Fiskeguden kanske inte lyssnade när jag dristade mig att kaxa, för det obligatoriska dåligtfiskestraffetförkaxigtutttalande uteblev ju.

Nu är det Linus och Andreas tur att stirra på oss, de har nog gjort det hela tiden, en viss högljudd kalabalik har avslöjat att något är på gång kring Arkipen. Vi får naturligtvis sällskap, grabbarna känner för att umgås å kolla vad ”all the fuzz was about”, eller kanske mer för att lite snyggt ta över ”hålet” med storgädda vi har hittat, usla människor egentligen, helt i min smak. De närmaste två timmarna samsas vi inom ett litet område och fångar faktiskt ett tiotal fiskar mellan fem och åtta kilo. Som 08:or är vi idag inte särskilt bortskämda med bra gäddfiske så nog har vi ett av våra bästa fisken någonsin! Småland visar sig på sitt bästa humör, vi ler, skrattar, skojar… livet leker…

Hur gick det i bilen hem då? Jag var faktiskt riktigt ödmjuk, så ödmjuk att jag efter det kallats Kapten Ödmjuk, så så vare med det… Mitt straff fick jag våren efter med råge, ramlade i två gradigt vatten, hjärtat stannade, noll hugg, detta under havsöringsfisket, men det är en annan historia, har nästan glömt den, ja, faktiskt, jag var nog aldrig i Småland den våren…

Småland

Småland får kanske stå lite i skuggan av det berömda fisket i Blekinge, tråkigt för det kan mycket väl mäta sig med Blekinge tidvis och det är verkligen inte trångt vilket jag tror alla uppskattar. Bra platser att besöka är vattnen kring Oknö, Timmernabben, Påskallavik och varför inte Mönsterås hamn, här kan du med lite tur o skicklighet också fånga riktigt stor abborre. Havsöring finns naturligtvis också men jag tror att vi som jerkar ofta sorterar bort den effektivt med våra stora beten.  Runt öarna kring Oknö finns också ett ritktigt fin vårfiske efter sik. Vid just detta fiske är det tom trångt bland platserna.

Långsam

Beten

De riktigt grunda partierna håller ofta mer fisk än man kan tro och sådana områden finns det ganska gott om. Lite beroende på vattentemperatur så funkar tex Big Bandit, flyt eller suspending, eller varför inte en slingrande långsam FourPlay. Regeln är som oftast den klassiska, färgat vatten, mörkt bete. Klart vatten lite ljusare bete. Brun/ Tånglake är ett hett generellt tips. Vill man fiska med få färger eller har begränsat med beten så är ”skitmört” alltid bra. Ofta står det fisk i branterna utanför vikarna och också på kanterna till kanalen in mot Mönsterås hamn. Dessa fiskar du bra med gummibeten, Alien Eel, Bull Dawg mfl.

MB

MB 79 Slim Boy, ett måste bete för oss, frosten har tagit greppet om just denna.

En lite skönare jerkbait som är en riktig huggmagnet är MB79 Slim Boy, dessa har av någon anledning gått riktigt bra i Småland. Fint hantverk som håller länge. Jo, vi får inte glömma tailar såklart. Kan fiskas riktigt långsamt. Adams Tail, Zalt Tail mfl levererar fisk, så är det. Vissa av de lite duktigare killarna har idag snöat in rejält på tailar, förmodligen för att de går att fiska väldigt olika, snabbt, långsamt, vanlig spinn eller jerkas. Ett mycket flexibelt bete.

Kalla

Big Bandit skitmört och Bo Gunnars tandemspinnare fångar fisk.  


Boende

På Oknö finns en bra camping. Här finns också båtar att hyra samt en riktigt bra ramp. Runt Påskallavik finns flera alternativ. Själva är vi sällan kräsna på våra små turnéer. Är det bara varmt när man ska sova, kanske någorlunda rent också så fungerar det mesta. Då är det heller inga problem att hitta något ställe att knoppa på.

 //Jan O

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera