Annons

 i Press/Reklam

Min första tanke när Jan O frågade mig om jag kunde åka på en pressträff hos ABU med temat linor, gjorde mig väldigt tveksam. Linor? Hur intressant och roligt är det? Det är ju bara något som ska hålla och fungera – som bara finns där utan att göra så mycket väsen av sig.

Efter en hel dags föreläsning om hur linor kommer till, från råmaterial till färdig produkt, tänker jag nu annorlunda. Det finns ju en hel vetenskap kring linor. Vilket öppnade mina ögon för en värld som är mycket mer intressant än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Nu ställer jag mig istället frågan om jag verkligen har använt mig av ”rätt” lina vid rätt tillfälle i mina tidigare fisken, och vilka linor jag nu ska välja? Informationen och föreläsningarna stod Jan van de Bovenkamp från Pure Fishing och Noud Steffens från DSM/Dynema för, båda från Holland.  

Jan

Jan van de Bovenkamp från Pure Fishing håller föredrag om linor Foto: Martin Stålhammar

Ett 20-tal personer med representanter från fiskemedia i Norden var där. Vi fick en gedigen föreläsning som jag sent kommer att glömma. Fokus låg på hur olika linor är uppbyggda och vad som gör dem speciella med allt vad det innebär.

Det mest intressanta på linfronten 2013 som presenterades var deras NanoFil en uni-filament lina som egentligen släpptes förra året.  I år lanseras den i tre nya dimensioner 0,218, 0,246 och 0,280 och i två nya färger, Low-vis Green och Hi-vis Chartreuse.

Nanonfil

Nanonfil i nya färger och dimensioner för 2013. Foto: Abu Garcia

En lina som är helt stum, långkastande och utan rullminne. Även en helt ny lina presenterades, Oysterline. En slitstark monofilament lina med extra ”coating” för fiske där t.ex. där bottnen är stenig och risken för slitage är stor.

 Oysterline,

Helt nya Oysterline, extra slittålig för tufft fiske. Foto: Abu Garcia

Att välja lina för har mig förut egentligen inte varit så svårt. Rätt och slätt, vad ska jag rikta mitt fiske efter och hur ska jag fiska? Hur svårt kan det vara egentligen? Jo, det kan vara rätt komplicerat när man tänker på det och om man orkar gräva djupare i det. Vilken rulle använder du, hur långt behöver du kasta, behöver du en sjunkande eller flytande lina, hur viktig är det visuella, hur känslig ska den vara, behöver den vara ”shock resistent” eller är det viktigt att veta på vilket djup du fiskar etc.? Dessa och fler aspekter är något som jag inte tänkt på så mycket innan. Linan är den viktigaste länken i fisket har alltid bara varit en självklarhet som jag inte brytt mig särskilt mycket om.

Det är klart att man har bytt linor varje år och följt alla självklara regler som finns, men intresset för linor jämfört med all annan fiskeutrustning har aldrig riktigt infunnit sig, varför? Först och främst tror jag att det beror på att det finns för många linor, för mycket information att ta in och märken att välja emellan. Och ska man vara helt ärlig – är det inte mycket roligare med nya rullar och spön än en ny lina? Jan O. vad har du lurat in mig på? Nu kommer jag ju att ha ännu svårare att välja linor och med all säkerhet bli ännu nördigare!

Jag kan inte säga vilken lina som är bäst eller vilken ni ska välja, allt beror på hur intresserad och villig man är gräva djupare i detta trassel. Vad jag däremot kan säga, är att jag kommer att vara mer noggrann med att välja ”rätt” lina till vad som passar just mig och det fisket jag ska ut på nästa gång och varje gång framöver.

PS. Var noga med era knutar!

/Martin Stålhammar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera