Annons

 i Notiser

Samtidigt som SM-tävlingen i trolling rivstartade Sportfiskarna ett nytt Vänerprojekt med insamling av spöknät i sjön.

Sportfiskarna har nu startat Vänerfilmprojektet, ett projekt som ska informera om fisket och fiskar i Vänern med fokus på lax och öring. Fyra kortfilmer ska produceras som följer de fyra årstiderna och ska visa på laxens liv, hot och möjligheter i Vänern. Även laxens liv i Gullspångsälven och Klarälven innan den når Vänern ska dokumenteras.

-Under första filmtillfället har vi filmat när 73 trollingteam startade vid Trolling SM i Kinnekulle samt dokumenterat Länsstyrelsen Västra Götalands arbete med att få upp spöknät ur Vänern. Just den här dagen var landshövding Anders Danielsson, länsöverdirektör Lisbeth Schultze och länsfiskekonsulent David Solstorm som plockade upp nät. Bra med intresse och engagemang från de högst styrande i länet, konstaterar en nöjd Peter Belin platschef Sportfiskarna region Värmland.

Spöknät är kvarglömda nät som ligger och fiskar hela tiden. De kan ligga i flera år och medföra att mängder av fisk dör. Bland annat finns risk att vilda Gullspångslaxar fångas, dör och ruttnar sönder utan att detta då kan dokumenteras för det viktiga arbetet med att bevara den hotade arten.

Filmprojektet drivs av Sportfiskarna, region Värmland i samverkan med FishEco och Igelkottfilm och är delfinansierat av Leader Fiskeområde Vänern och medel från havs-och fiskeriprogrammet 2014–2020 via Jordbruksverket.

För mer info: Peter Belin, 08-410 80 622, peter.belin@sportfiskarna.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera