Annons

 i Eko/Miljö

Sportfiskarna arbetar för att fylla skärgårdsvikar och kustområden med tunga gäddor och stora abborrstim. Samtidigt motverkas övergödning och den biologiska mångfalden gynnas. Sportfiskarnas Rovfiskprojekt är ett av Sveriges största pågående naturvårdsprojekt i vattenmiljöer.

Våtmarker är så viktiga för fisk att de kan kallas gäddfabriker. I delar av landet har tyvärr upp mot 90 procent av våtmarkerna försvunnit. Sportfiskarna arbetar med att restaurera våtmarker för fisk längs hela ostkusten. Forskning visar på förbluffande goda resultat. Bara ett år efter restaureringen av en våtmark i Kalmarsund hade produktionen av gäddyngel ökat från 3 000 till 65 000. Just tillgången på fisk som nappar eller slår i vassen är för många i Sverige ett av de viktigaste tecknen på ett friskt hav.

Våtmarker fungerar också som naturens egna reningsverk och tar bort näringsämnen ur vattnet vilket motverkar övergödning. Många fåglar och insekter trivs bra i våtmarker. Sportfiskarnas arbete gynnar därför den biologiska mångfalden i stort.

Beräkningar visar på att åtgärdsbehovet i kustnära sötvattensmiljöer enbart för arterna gädda och abborre ligger i storleksordningen 700 miljoner kronor. Det totala åtgärdsbehovet för olika typer av vattenmiljöer och målarter är mångdubbelt större. De statliga pengarna är inte tillräckliga och det är osäkert om Sportfiskarnas arbete kommer att kunna fortsätta i samma omfattning.

Lördagen den 5 april arrangerar Sportfiskarna och Värmdö kommun en våtmarksdag vid Hemmesta sjöäng där provfiske nu genomförs. Med start kl. 10:00 kommer Tobias Fränstam från Sportfiskarna att berätta om gäddan och om hur en gäddfabrik fungerar. Med start från kl. 10.30 vittjas fiskfällan för att se om det är några fiskar som är på väg upp till våtmarken för att leka. Med stor sannolikhet kommer vi att kunna visa upp hur det går till då en gädda vägs, mäts och återutsätts i våtmarken och med lite tur kanske vi även ser gäddlek i våtmarken.

Under träffen bjuder Sportfiskarna på saft och grillad korv. Varmt välkomna!

Hemmesta sjöäng är ett naturvårdsprojekt som startades 2012 av Värmdö kommun. Syftet med projektet var att restaurera våtmarken för att bland annat återskapa goda häckningsmöjligheter för fåglar samt lekområden för fisk. Den tidigare problematiken med hastigt avvikande vattennivåer kan nu regleras för att bibehålla naturliga vattennivåer. Hemmesta sjöäng är ett samarbetsprojekt mellan Värmdö kommun, Trafikverket, WWF, Värmdö fågelklubb och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!