Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

Sportfiskarna har under lång tid arbetat för en förändrad fiskeripolitik i EU. Gårdagens beslut innebär steg i rätt riktning, även om många detaljer fortfarande är oklara.

– Det fanns befogad oro att inte mycket fiskereform skulle återstå efter de slutliga förhandlingarna mellan Ministerrådet som vill skydda sysselsättningen i ett föråldrat, ohållbart yrkesfiske och EU-parlamentet som röstat för en framsynt reform byggt på forskarnas råd om fiskekvoter, säger Glenn Douglas Sportfiskarna.

En kort sammanfattning av vad som återstod i det slutliga beslutet är att:

Fiskekvoterna kommer att baseras på forskningen råd om vad som är ett hållbart uttag – dock har tidsgränsen för när detta senast ska vara infört flyttats fram till 2020.

Begränsningar införs av de helt ohållbara utkasten av fullt ätlig död fisk från fiskefartygen – dock blir det inget totalförbud utan max 9 procent av fångsten får kastas tillbaka till att börja med, och sedan 5 procent.

Yrkesfiskare som använder skonsamma metoder ska gynnas genom att få företräde till fiskekvoter medan man försöker styra bort fiskare som exempelvis fiskar med den förödande bottentrålningen.

Möjligheterna för yrkesfiskare från EU att bedriva rovfiske på vatten utanför EU begränsas.

– Det är ännu oklart hur det slutligen blev med sportfiskets delaktighet i fiskepolitiken. Sportfiskarna har via den europeiska samorganisationen EAA arbetat för att sportfisket ska bli representerat i fiskepolitiken. Detta lär ska bli klart under kommande vecka, säger Glenn Douglas Sportfiskarna.

Läs mer:
– Fiskesekretariatets hemsida (Fiskesekretariatet har grundats av bla Sportfiskarna)

– Questions and Answers on the new, reformed Common Fisheries Policy (EU-kommissionen)

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!