Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö, Notiser

I samprojektet NOBROOK arbetar Sportfiskarna med Göteborgs universitet. Projektets syfte är att decimera bäckrödingbestånden men även att ta reda på mer om vad som händer med våra ekosystem där arten lever. Johan Höjesjö, professor vid Göteborgs universitet har arbetat med bäckrödingen i flera år kan nu avslöja nya intressanta observationer.  

Den invasiva bäckrödingen hör inte hemma i våra vattensystem trots att de funnits här i över 100 år. Det glupska lilla smycket till rovfisk bär det vetenskapliga namnet Salvelinus fontinalis och härstammar från Nordamerika, där den trivs i kalla och väl syresatta bäckar. Engelsmännen som historiskt sätt haft en förkärlek till att sprida populära sportfiske-arter jordklotet runt tog troligtvis med sig bäckrödingen till Skandinavien i slutet av 1800-talet.

Arten har sedan etablerat sig och självreproducerat sig över stora delar av landet. Tätast mellan bestånden är det på Småländska höglandet, i Mellansverige och delar av Norrland. Här trivs bäckrödingen, precis som i USA, i våra mindre rinnande vattendrag… läs mer här Sportfiskarna! Fler nyheter i kategorin Eko/Miljö här!

Du vet väl att du kan läsa alla fiskenyheter gratis på appen FishBrain Ladda ner Fishbrain här 

Sportfiskeprylar


Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera