Annons

interfiske-daiwa-p
 i Press/Reklam

Lagom till den ljuva metesäsongen kommer här ett tips om ett inspirerande och mycket användbart material om en av våra mest älskade metearter – färnan.

Det är fiskerikonsulenten/fiskeribiologen, tillika färnaspecialisten Carl-Johan Månsson som just slutfört en gedigen skrift om färnan. Det hundrasidiga materialet heter Färnan – min favoritfisk och innehåller det mesta du kan tänkas vilja veta om arten. Carl-Johan Månsson har samlat 20 års erfarenhet av fisket efter färnan, samt betydande mängder biologisk och ekologisk information som alla metare kan ha nytta av.

Ur innehållet: Utrustning, metoder och beten, platsval, när hugger Sveriges största färnor?, håvning och återutsättning, färnor i forskningens tjänst, fiskevård för färna och tips för nybörjare – för att nämna några exempel.

Carl-Johan Månsson säger själv så här om skriften:

– Skriften är tänkt att erbjuda inspirerande läsning för nybörjare och specialister och för alla som gillar strömmande vatten. Det är också en omfattande kunskapsöversikt för alla som på olika sätt intresserar sig för strömvattnens biologi. Kort och gott en komplett guide kring färnan. Detta är mitt sätt att hylla färnan!

Månsson säger också att han har planer på att eventuellt starta en landsomfattande klubb kring färnan.  Målsättningen är bland annat att kunna genomföra ett ungdomsläger med inriktning på färna.

Vill du ha ett tryckt exemplar av skriften så kan du beställa den via:
carl-johan.mansson@hushallningssallskapet.se
Kostnaden är 200 kr (inkl. frakt och utskick).

Läs fler specimennyheter på Storfiskbloggen.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera