Annons

 i Press/Reklam

Mörtsjön i Täby är ett välkänt karpvatten i Stockholmsregionen, sjön håller även ett fint bestånd av storvuxna sutare. För att behålla det attraktiva fisket i sjön införs nu en fångstkvot för sutare.

Sutaren (Tinca tinca på latin) är en av våra vackraste fiskar med gröntonade fjäll och orangeröda ögon. Den eleganta fisken är både lurig och stark och ett mycket attraktivt byte för metare.  Den stora majoriteten av metare återutsätter idag alla sutare. Historiskt har dock sutaren fungerat som en matfisk och den är fortsatt populär att äta för många fiskare från bland annat Östeuropa.

– Med den nya fångstkvoten på en sutare under 45 centimeter per fiskekort och dag finns utrymme att ta en matfisk samtidigt som de stora fiskarna kan leva vidare så att fler sportfiskare har chans att fånga dem. Jag har själv ätit sutare några gånger och tycker det är väldigt gott, men de stora fiskarna är alldeles för värdefulla för att slå ihjäl, berättar Micael Söderman, biolog och ivrig metare på Sportfiskarna.

För att skydda de stora sutarna i Mörtsjön införs nu ett så kallat fönsteruttag som innebär att man får behålla en sutare per fiskekort och dag och att denna sutare får vara maximalt 45 centimeter lång. Får man en sutare över 45 cm måste den återutsättas oskadd. I Mörtsjön, som ingår i det lokala Sportfiskekortet, finns goda chanser att få en sutare över storfiskregistreringsgränsen 3,2 kilo.

Fler ideella tillsynsmän behövs
Om du är intresserad av att bidra till ett bättre sportfiske på Sportfiskekortets vatten kan man bli tillsynsman. Utbildningen är kostnadsfri om man vill ställa upp och bedriva fisketillsyn på något av de 40-tal vatten som ingår i Sportfiskekortet. All tillsyn utövas ideellt och syftet med tillsynen är både att se till att fiskereglerna upprätthålls samt att informera om fisket.

Mer info om fisket i Mörtsjön och fisketillsyn: Tobias Fränstam, Sportfiskarna Region Mälardalen, 08-410 80 682,tobias.franstam@sportfiskarna.se

Mer information om Mörtsjön på Sportfiskekortets portal.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera