Annons

 i Eko/Miljö

Sportfiskarnas Rovfiskprojekt arbetar nu bland annat med att skapa en våtmark för gädda och andra fiskarter att leka i på Värmdö vid Hemmesta.

Sedan en tid pågår arbetet med att restaurera våtmarken Hemmesta sjöäng på Värmdö i Stockholms län. Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Värmdö kommun, Trafikverket, WWF, Värmdö fågelklubb och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

– Sportfiskarna vill verkligen ge Värmdö kommun en stor eloge för all tid och engagemang som de lagt ner i projektet. Vi hoppas att våtmarken kan fungera som en inspiration för andra kommuner att ta efter, säger Micael Söderman, biolog och projektledare på Sportfiskarnas Rovfiskprojekt.

Redan innan projektet påbörjades var området tidvis översvämmat men eftersom avrinningsområdet är utdikat så försvann vattnet lika fort som det rann till. Resultat blev att den mesta rom som de lekande gäddorna och andra fiskar lade torrlades och därmed dog rommen innan den hann kläcka. Den snabba uttransporten av vatten i de rätade dikena bidrog också till en omfattande näringstransport till utanförliggande kust.

Projektet kommer att återskapa ett våtmarksområde på ca 7 hektar genom att det i nedkant byggs en reglerbar fördämning med fiskväg. Vidare har mycket av den högre vegetation som viden, al och vass tagits bort. Åtgärden gynnar naturligtvis andra våtmarksarter utöver fisk.

Mer info: Micael Söderman, micael.soderman@sportfiskarna.se, 0498-41 00 10

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!