Försurningen är en fortsatt aktuell fråga som på senare år tappat fokus. För att uppmärksamma försurningens fortsatta påverkan på livet under vattenytan satsar därför Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund på att sprida aktuell information om ämnet via en ny hemsida. På hemsidan kan man även anmäla sig till ett kommande nyhetsbrev.
– Försurningen hotar både ekosystem och vårt friluftsliv. Mängder av arter, inte bara fisk, hotas av försurningen, exempelvis fiskgjusen kan inte leva i fisktomma sjöar. Med friska, levande vatten får vi fler arter både under och över vattenytan och det finns förutsättningar för ett naturnära friluftsliv, det gäller för såväl sportfiske som exempelvis fågelskådning, säger Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.
Mellan 1-2 miljoner svenskar sportfiskar varje år, många av dem i vattendrag där fiskbestånden räddats från försurningens skadeverkningar genom kalkning. Det finns flera tidigare undersökningar utförda av olika myndigheter, bland annat Naturvårdsverket och Fiskeriverket, som visar att varje satsad krona på kalkning ger två kronor tillbaka i samhällsekonomisk vinst. Detta genom de årsarbeten som skapas av olika former av friluftsliv runt levande friska vattendrag. Idag sker en långsam utfasning av kalkningsverksamheten, försurade vattendrag lämnas utan åtgärd och fokus ligger inte längre på att bevara den biologiska mångfalden. – Kalkningsverksamheten måste upprätthållas, sänker vi ambitionsnivån för vad som är en acceptabel försurning riskerar vi bland annat våra genetiskt unika fiskbestånd, avslutar Stefan Nyström.
Läs mer om aktuell forskning, information om försurningens orsaker och tillståndet i våra vatten och pressklipp om försurning:www.sportfiskarna.se/forsurning
Mer information:
Bengt Olsson
08-410 80 610
bengt.olsson@sportfiskarna.se,