Annons

 i Eko/Miljö

Den europeiska sportfiskeorganisationen EAA har gjort en film om vattenkraftens enorma skadeverkningar på fiskbestånd och biologisk mångfald i europeiska floder.

För den som känner för livet under vattenytan är det inte lätt att uthärda anblicken av högar av dödade ålar eller vandrande laxar som förgäves hoppar in i vandringshinder. Det är dock att rekommendera att se filmen även om det är obehagligt, om inte annat för att samla argument för att kunna bemöta vattenkraftslobbyns mantra ”miljövänlig grön förnyelsebar energi”.

Filmen som ligger ute på Youtube tar bland annat upp avsaknaden av fungerande fiskvandringsvägar, destruktiv korttidsreglering, vattenkraftens utsläpp av växthusgaser och höjda vattentemperaturer i europeiska floder. Mycket av filmen fokuserar på tyska vattendrag och framförallt på hur den utrotningshotade ålen dödas i turbinerna under deras försök att utvandra till Sargassohavet. Men exemplen kunde tyvärr lika gärna vara hämtade enbart från svenska vattenkraftverk.

Sportfiskarna ingår som en av medlemsorganisationerna i EAA, The European Anglers Alliance och har genom EAA bland annat arbetat för östersjölaxen gentemot EU-parlamentet

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!