Annons

 i Eko/Miljö

Sportfiskarna har nyligen svarat på ett förslag från HaV om ett kommande stopp för svenskt ålfiske. Sportfiskarna anser att myndighetens förslag inte ger den akut hotade arten det skydd den behöver.

Bakgrunden till förslaget om ett kommande stopp för fisket 1 november 2021–31 januari 2022 är att Internationella Havsforskningsrådet-ICES sedan början av 2000-talet gett rådet att den så kallade försiktighetsansatsen ska användas på ål. Det innebär att all mänsklig påverkan som reducerar produktion och utvandring av blankål ska var så nära noll som möjligt. EU har därför tidigare beslutat att länderna runt Östersjön ska införa fiskeförbud för den starkt hotade arten under tre valfria månader.

HaV genomförde den tidigare förbudsperioden på tre månader mellan den 1 november 2020 och den 31 januari 2021. HaV motiverade då beslutet med att det förväntades ge minst effekt för fisket och störst möjlighet för den utvandrande blankålen att vandra ut. Samma tidsperiod föreslås nu åter av HaV och Sportfiskarna anser då som nu att detta är en missriktad åtgärd som främst syftar till att skydda ålfisket, inte den hotade arten… läs mer här Sportfiskarna!

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!