Annons

 i Eko/Miljö

Den 9 september invigs ett nytt kläckeri för Dellenöring i Delsbo. Sportfiskarna i samverkan med Dellenbygdens FVO kommer nu att arbeta för att det på sikt blir mer öring i Dellensjöarna och i älven Svågan som är det största biflödet till Dellensjöarna.

-Målsättningen med kläckeriet är att odla på vild öring och sätta ut yngel som präglas på uppväxtmiljön så att de sedan återvänder till älven för att leka. Med verksamheten i kläckeriet och en förändrad utsättningsmetodik av den kompensationsutsatta fisken hoppas vi på att återfå ett mer livskraftigt självreproducerande bestånd av öring i Svågan, berättar projektledaren Jessica Dolk.

Tidigare kompensationsutsättning av öring i Svågan har gjorts med två- och tresomriga yngel som växt upp i en fiskodling. Det finns en uppenbar risk att det dels har odlats på ett alltför smalt avelsmaterial, dels att den utsatta fisken då inte i tillräcklig hög grad blir präglad på hemmavattnet. Minskad fångstrapportering av öring i Svågan styrker även denna tes.

Läs mer här -> Sportfiskarna

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!