Annons

 i Eko/Miljö

Sportfiskarna Region Mälardalen har nyligen genomfört två stycken lyckade fiskevårdsinsatser för gädda, abborre och vitfisk. Vid båda insatserna har vandringsvägar restaurerats till viktiga lekområden.

På Östra Lagnö i norra skärgården har en igenvuxen vandringsled grävts ut och rensats så att kustfisk kan ta sig in och leka i en skyddad vattenfylld våtmark. Vandringsvägarna öppnades här åter upp mellan hav och våtmark genom att en kanal grävdes upp. Nyligen följdes åtgärden upp med ett provfiske med ryssja i kanalen.

– Det är första gången som vi genomför ett objekt av denna karaktär så vi visste inte riktigt vad vi hade att vänta oss. Vår förhoppning var att åtminstone någon gädda skulle hitta in till maren. Det var en rejäl överraskning då första natten med ryssjan gav tiotalet gäddor, abborrar och en ruda, berättar Tobias Fränstam på Sportfiskarna.

En annan åtgärd som regionkontoret arbetar med för tillfället är att återskapa vandringsvägar mellan Nora Träsk och Edsviken i Danderyd. Här har vandringsvägarna mellan hav och sjö varit stängda på grund av ett felkonstruerat dämme som utgjort ett vandringshinder för fisk. På denna plats har dämmet nu ersatts av mindre strömnackar som gör att gäddor kan vandra hela vägen från havet och upp i sjön.

– Det roligaste med den här åtgärden var att medan vi stod och flyttade sten för att göra fria vandringsvägar kom en gädda simmande mellan fötterna på oss! Redan dagen efter vi påbörjat åtgärden såg vi att det var flertalet gäddor som forcerat passagen och lekte alldeles uppströms i ån, avslutar Tobias Fränstam.

Yngelfabriker för alla kustfiskar
Det som är anmärkningsvärt med denna typ av fiskevårdsåtgärder är att fisken svarar direkt och återtar attraktiva tidigare lekområden som varit avskurna under lång tid. Fler regionala fiskevårdsåtgärder visar samma resultat: samarbetsprojektet Hemmesta sjöäng på Värmdö som är ett fantastiskt initiativ av Värmdö kommun med flera samarbetsorganisationer är ett annat sådant exempel. Mängder av gädda och andra kustfiskar har hittat tillbaka och börjat leka i de översvämmade våtmarkerna.

– Det väller upp gädda i Hemmesta sjöäng och lek pågår på väldigt många platser. Gäddfabrik, javisst, men nu kommer mycket mört och abborre också. Kanske lika bra att kalla det fiskfabrik kort och gott! kommenterar Martin Olgemar, Ekolog & Miljöspecialist på Trafikverket.

Mer info: Tobias Fränstam, 08-410 80 682, tobias.franstam@sportfiskarna.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!