Annons

 i Eko/Miljö

En bred samling av miljöorganisationer, HaV och Naturvårdsverket driver nu på för mer miljövänlig vattenkraft – i andra ringhörnan står kraftindustrin och försvarar sina vinstintressen med både osanningar och skrämseltaktik. Nu hårdnar debatten inför Vattenverksamhetsutredningens slutbetänkande.

Samhällsekonomiskt förkastligt, högre elpriser, minskad konkurrenskraft, färre jobb och lägre tillväxt, Mörka orosmoln över vattenkraften: ”Hotas 10 procent? Eller hälften?” – krigsrubrikerna haglar nu från den mäktiga kraftindustrin efter att utredningens förslag på mer miljöanpassad vattenkraft presenterats.

– Det är mycket viktigt att inte låta kraftindustrins hotbilder stå oemotsagda, våra politiker måste ha ett korrekt och nyanserat beslutsunderlag när de så småningom ska ta ställning till förslagen, kommenterar Stefan Nyström, generalsekreterare på Sportfiskarna.

Sportfiskarna ifrågasätter framförallt den kritik som i media riktats mot Vattenverksamhetsutredningens konsekvensbeskrivning. De kraftverk som producerar mest el och står för reglerkapaciteten kommer inte på ett betydande negativt sätt att påverkas av utredningens förslag eftersom sådana krav inte ens ställs från EU.

– Det är faktiskt förvånande att vattenkraftslobbyn tar till så pass icke faktabaserad argumentation som att exempelvis hävda att uppemot 20-50 % av vattenkraften skulle kunna vara hotad. I remissvaret från HaV finns mycket pragmatiska bedömningsgrunder av produktionsbortfall och biologiska vinster som visar att utredningens förslag i realiteten kan minska kraftproduktionen med i storleksordningen någon enstaka procent, säger Christina Lindhagen, EU-samordnare på Sportfiskarna.

Bättre miljö utan samhällspåverkan
Vattenverksamhetsutredningen är beställd för att bland annat anpassa svensk lagstiftning efter EU:s vattendirektiv. EU ställer inte så långtgående krav att samhällsviktig vattenkraft på något sätt skulle kunna hotas. Genom att de stora, för samhället viktiga kraftverken, endast behöver uppnå God ekologisk potential ställs lägre miljökrav på dessa anläggningar. Åtgärder med vandringsvägar för fisk och minimitappning kan genomföras utan stora produktionsbortfall, det visar bland annat beräkningar i Havs- och vattenmyndighetens remissvar. Det är framförallt i de 1600 minsta kraftverken de största biologiska vinsterna med fiskvägar och minimitappning kan uppnås. Argument om att utredningens förslag skulle leda till stora produktionsbortfall ökade samhällskostnader håller därmed inte.

– Vattenverksamhetsutredningen är en historisk chans att förbättra biologisk mångfald och uppnå fler av våra miljökvalitetsmål utan att det på något sätt innebär ett stort produktionsbortfall, ökade samhällskostnader eller minskad konkurrenskraft, fortsätter Stefan Nyström.

Energiproduktionen knappast hotad
2013 exporterade Sverige åter el trots ett dåligt vattenkraftår med lite nederbörd, detta tack vare fortsatt ökande vindkraft. Kraftbalansen består och el utgör en fortsatt stor exportvara. Forskning visar även att vattenkraftproduktionen framöver kan komma att öka till följd av ökade flöden med uppåt 6 TWh. Detta tillsammans med effektiviseringar och ny bättre teknik i vattenkraftverken kan i stället ge en nettoökning av vattenkraften totalt sett även med fiskvägar och mer minimitappning. Regeringen slog vidare nyligen fast att vi redan nått klimatmålen med råge då minst hälften av den energi vi använder är förnybar, samtidigt är miljömålen för vatten och vattendirektivet långt ifrån uppnådda.

– De förslag som finns i Vattenverksamhetsutredningen kommer på intet sätt att släcka ner Sverige eller minska vår konkurrenskraft. I stället har vi nu en möjlighet att miljöanpassa en verksamhet som under mycket lång tid haft en förödande inverkan på biologisk mångfald i våra vattendrag. Ska man nämna någon hotbild är det tvärtom så att om vi inte når målen för EU:s vattendirektiv finns möjligheten att Sverige kan komma att årligen få böta mångmiljonbelopp till EU, vilket då drabbar skattebetalarna, avslutar Stefan Nyström.

Mer info:

Stefan Nyström, 08-410 80 631, stefan.nystrom@sportfiskarna.se

Christina Lindhagen, 08-410 80 621, christina.lindhagen@sportfiskarna.se

Inlägg för mer miljöanpassad vattenkraft genom Vattenverksamhetsutredningens förslag:

Sportfiskarnas remissvar

Havs- och vattenmyndighetens remissvar

Vattenkraften bör bli långsiktigt hållbar

Ny lag behövs för att skydda åar och älvar

Miljöfrågan gynnas inte av svartvita bilder

Moderna miljökrav är inget hot mot jobben

Inlägg mot Vattenverksamhetsutredningens förslag:

Sverige har inte råd att tappa vattenkraften

Nya miljökrav slår mot billig och ren el  

Mörka orosmoln över vattenkraften: ”Hotas 10 procent? Eller hälften?”

IVA avråder från genomförande av ändrade vattenrättsliga regler

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera