Annons

 i Eko/Miljö

Nu är våren här och det fantastiska och mycket populära gäddfisket i Vänern kommer igång på allvar. De senaste åren har gäddfisket i vår största sjö uppmärksammats stort och det kommer fler och fler gäddfiskare för varje år lockade av den höga medelvikten på gäddorna. Men med ökat fisketryck behövs också ökad kontroll och värnande om gäddbeståndet om man vill behålla det goda fisket.

Sportfiskarna har därför listat ett antal viktiga punkter som vi vill att de som fiskar ska tänka lite extra på:

– Håll fighten så kort som möjligt och använd utrustning anpassad för metoden.

– Kroka om möjligt av fisken i vattnet och minimera hantering av all fisk som inte ska vägas och dokumenteras. Detta gäller både före och efter leken. Utlekt fisk har många gånger tömt sina energireserver och är särskilt känsliga.

-Använd en stor knutlös håv eller gälgreppet och avkrokningsmatta om du behöver ta upp fisken för att kunna kroka av den. Ha fisketången lätt tillgänglig.

– Vill man väga sin fisk bör man använda någon form av vågsäck, en vanlig IKEA-påse fungerar utmärkt. Blöt gärna säcken innan vägning för att skona fiskens slemskikt.

– Minimera tiden ovanför vattenytan genom att vara väl förberedd med våg, måttband och kamera.

– Rapportera alla fångster till Sportfiskarna via Fångstdatabanken eller formulär på tävling.

Sportfiskarna har under flera år drivit projekt och samlat in fångstrapporter från sportfisket i Vänern och ser det som självklart att alla som fiskar bidrar med sina fångster för att skapa underlag för fortsatt förvaltning och bra gäddfiske i Vänern. Genom bra statistik kan man se om, och hur gäddbeståndet förändras. Använd vår app Fångstdatabanken där du kan följa dina egna fångster och ha statistik för ditt fiske.

Att tänka på för tävlingsarrangörer:
De som arrangerar gäddtävlingar bör absolut se till att alla fångster rapporteras. Nyttjar man något bör man även bidra till att sköta det! Rapportering gäller även de fiskar som inte räknas i tävlingen. Det behöver inte vara så att varje fisk har exakt längdmått utan för fisk som inte ska längdmätas för tävlingen räcker det bra en skattning av längden. Sportfiskarnas kontor i Värmland har rapporteringsformulär som kan skickas ut till varje tävling och vi gör sammanställning som skickas till de som rapporterat och till forskare och myndigheter. Ett gott exempel på gäddtävlingar som jobbar med att se till att de tävlande rapporterar all fångst är Vänern Pike Open som lyckades få 100% av de tävlande att rapportera under sin vårtävling 2018. Bra jobbat Grums trollingklubb! Det tyder på ett stort intresse för att sköta om beståndet i sitt närområde.

För mer info om Fångstdatabanken eller andra projekt i Vänern kontakta:

Peter Belin, Sportfiskarna region Väst/kontorschef Värmland, 070-689 48 20, peter.belin@sportfiskarna.se

Appen Fångstdatabanken hittar du gratis på AppStore eller Google Play.

Klicka här för att se en film om Fångstdatabanken på Youtube.

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!