Annons

 i Salt/Hav

Hälleflundra, eller Kveita som den heter på norska får tusentals turister att vallfärda till norra Norge under de vackra månaderna juni, juli och augusti. Alla vill ha en möjlighet att lura den mytomspunna fisken som kan bli över 300 kilo tung.

Sportfisket efter hälleflundra väcker mycket känslor och irriterar många norrmän, speciellt yrkesfiskarna. Grunden till detta är att sportfiskarna tillåts att fiska på platser som länge har varit förbjudna för yrkesfiskarna. De tillresta sportfiskarna får även fiska hälleflundra året runt, när den är starkt regulerad för yrkesfisket. Det är en fråga som kan disskuteras fram och tillbaka, men jag förstår att frågan väcker känslor och irriterar lokalbefolkningen. Men nu kan det vara stopp, Norges Fiske och Kustminister Lisbeth Berg-Hansen värderar att freda hälleflundran i norra Norge under den största turistsäsongen, juni och juli. Vad tycker du, är det rätt eller fel?

Blir detta en realitet, kommer det utan tevkan att bli ett hårt slag för den växande sportfisketurismen i Norge. Fred Schaf driver en turistanläggning på Å i Lofoten och han säger följande till FiskeribladetFiskaren: Hovedsesongen for denne delen av virksomheten er mai, juni, juli og august. Ei slik fredning vil langt på vei ta ifra oss halve driftsgrunnlaget. Det er omtrent det verste som kunnde skje, forteller tyskeren som har vaert bosatt i Norge i mange år.

Läs mer här -> NRK & Lofotposten

// Daniel Ewald +FishEco 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!