Annons

 i Eko/Miljö

Nu får forskare vid Göteborgs universitet möjlighet att grundligt undersöka den invasiva svartmunnade smörbulten. I helgen arrangerar Sportfiskarna en fisketävling för ungdomar och fångsten kommer att lämnas till studier.

Den svartmunnade smörbulten är en invasiv fisk som nu ökar i antal i Göteborgs hamn och kanaler.

Fångsten ska undersökas

För att sätta fisken på agendan arrangerar Sportfiskarna nu en fisketävling för ungdomar. Fångsten får sedan forskare från Göteborgs universitet möjlighet att undersöka.

− Genom att se vilka platser den svartmunnade smörbulten fångas på, och undersöka till exempel storleksskillnader på fisken mellan de här olika miljöerna, så kan flera frågor förhoppningsvis besvaras, säger Lotta Kvarnemo, professor i evolutionär ekologi vid Göteborgs universitet.

Kanske kan forskarna få svar på om fisken i olika ålder väljer olika miljöer och om smörbulten växer snabbare i hamnens brackvatten än i sötvatten. Och kanske går det att konstatera vilken föda fiskarna i Göteborgstrakten lever av.

Sprider sig snabbt

Den svartmunnade smörbulten har snabbt spridit sig i stora delar av Europa och för några år sedan kom fisken till Göteborg. Än så länge finns arten inte i saltvattnet på Västkusten, men det finns en risk att smörbulten kan etablera sig även där, och att Göteborgs hamn kanske kan vara en språngbräda.

− Vattnet i hamnen varierar i salthalt, och det finns studier som visar att förmågan att hantera föränderliga miljöer kan hjälpa arter att anpassa sig till nya förhållanden. Om den svartmunnade smörbulten kan sprida sig från hamnens brackvatten ut till Västerhavet genom sin anpassningsförmåga kan det få ekologiska konsekvenser, säger Leon Green, doktorand vid institutionen för biologi och miljövetenskap.

Tillsammans med professor Lotta Kvarnemo, undersöker han fiskarnas anpassningsförmåga.

Ett problem i Östersjön

I Östersjön har den svartmunnade smörbulten på sina håll slagit ut traditionella fiskerinäringar och det finns ett stort behov av att förstå hur den sprider sig och vart den tar vägen.

Sportfisketävlingen är ett sätt att nå ut till allmänheten och berätta om invasiva arter och behovet av miljövård.

Tävlingen hålls den 3e september, och ansvarig är Sportfiskarnas ungdomskonsult Hans Lindqwist.

Kontakt:

Lotta Kvarnemo, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap,

070-4863832, lotta.kvarnemo@bioenv.gu.se

Leon Green, doktorand vid institutionen för biologi och miljövetenskap,

0704-76 14 80, leon.green@bioenv.gu.se

 

Carina Eliasson 
Pressinformatör 
Göteborgs universitet 
telefon: 031-786 98 73 
e-post: carina.eliasson@science.gu.se

Följ oss på Twitter . Gilla oss på Facebook 
Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 37 000 studenter och 6 000 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se .

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!