Annons

 i Eko/Miljö

Innevarande vinter har varit osedvanligt mild och i södra delen av landet har säkra isar generellt saknats helt fram till februari. Tyvärr visar mätstatistik och modellering från SMHI att detta scenario kommer att bli allt vanligare då medeltemperaturen stiger i och med den pågående klimatförändringen.

Årets första månad blev inte oväntat extremt mild med många nya temperaturrekord. Många mätstationer uppmätte den varmaste medeltemperaturen i januari sedan mätningarna startades.

Även december 2019 var mycket mild, den femte varmaste decembermånaden som uppmätts i landet. Globalt sett blev 2019 det näst varmaste året som uppmätts av WMO, FN:s världsmeteorologiska organisation, vidare är de senaste fem, respektive tio åren också de varmaste sedan mätningarna inleddes.
Sammantaget kan det konstateras att ett varmare klimat knappast ger goda framtida förutsättningar för isfiske i södra delen av landet. Även om den naturliga variationen av milda och kalla vintrar kommer att ge kalla vintrar även fortsättningsvis så kommer en ökad medeltemperatur totalt sett att höja temperaturen under vintrarna vilket då naturligtvis försämrar möjligheterna för bra isvintrar.

Läs mer här -> Sportfiskarna

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!