Annons

 i Eko/Miljö

Pite älv är en av Sveriges nationalälvar med ett vildlaxbestånd som i nuläget är mycket försvagat. Nu bidrar Stiftelsen för Östersjölaxen till arbetet med frivillig arrende av fiskeplatser i mynningsområdet.

– Varje individ som kan vandra upp i älven är viktig. Laxen som är på väg till Piteälven vandrar sent på säsongen. När vår lax kommer in mot kusten är redan kustfisket igång och då finns en ökad risk att fångas av yrkesfisket i både Sverige och Finland, kommenterar Jan Isaksson från Pite älv ekonomisk förening.

För att minska fisketrycket i mynningsområdet har Pite Älv ekonomisk förening tidigare genomfört ett inlösenavtal under åren 2003 – 2007. Överenskommelsen innebar att fisket på 10 fiskeplatser för fasta redskap upphörde. Efter att avtalet löpt ut nyttjas dessa platser inte längre för fiske. Nu har ett nytt avtal ingåtts med Jävre byamän om arrende på 7 av byns 13 platser för fasta redskap. Till detta gällande avtal har föreningen fått bidrag från Stiftelsen för Östersjölaxen.

–Med detta avtal minskar trycket från kustfisket i närheten av Piteälvens mynning och ger fler laxar och havsöringar möjlighet att vandra upp till sina lekplatser i älven och dess biflöden, kommenterar Jan Isaksson.

Läs mer på: www.balticsalmonfund.org

Kontakt:

Stiftelsen för Östersjölaxen: Thomas Johansson, width=0070-581 70 29.

Pite Älv ekonomisk förening: Jan Isaksson, width=0070-302 61 57.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!