Annons

 i Eko/Miljö

Idag avslog Mark- och miljödomstolen Fortums ansökan om att bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen i Ljusnan i Hälsingland.

Fortum ville ta bort det gamla kraftverket som slukade 20 m³ vatten och ersätta det med ett som slukar 110 m³, detta i ett Natura 2000-område och i en älvsträcka som är skyddad från vattenkraftutbyggnad enligt miljöbalken. 

Domstolen anser att projektet innebär en betydande miljöpåverkan, både under byggskedet och under drift, och avslår ansökan.

– Då kraftverket i Edeforsen är föråldrat och producerar väldigt lite el är det rimliga att det nu rivs ut, kommenterar Sportfiskarnas sakkunniga Christina Lindhagen.

Domen i Edeforsen visar vägen
Domen är särskilt glädjande då elbolaget Jämtkraft nyligen i ett liknande mål fick tillstånd att bygga nytt kraftverk i Långforsen i jämtländska Långan som har ett motsvarande skydd.  Dagens dom visar därmed tydligt att en domstol kan avslå en ansökan om att bygga ett nytt kraftverk i en lagskyddad älvsträcka. Sportfiskarna, Älvräddarna och Kammarkollegiet har överklagat domen som gav Jämtkraft tillstånd att bygga ett nytt kraftverk i Långforsen.

– Dagens dom om Edeforsen ger oss bättre förutsättningar att även stoppa ett nytt kraftverk i Långforsen, avslutar Christina Lindhagen.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!