Abborren har alltid varit en av mina favoritfiskar… Speciellt att aktivt jaga efter den stora abborren är något av det roligaste man kan ge sig på, ja, när det stämmer alltså. Abborren kan faktiskt vara grinigare än den grinigaste surlax eller suröring. Inget snack om saken. Men, när det stämmer, då kan det vara fantastiskt.
Abborren är ju tillsammans med gäddan en av våra två allemanspredatorer. Alla som sportfiskar har någon sorts relation till dessa båda fiskar. Om jag måste välja mellan dessa två så är valet svårt men faller till slut på abborren och jag tycker att den tyvärr börjar få allt mindre utrymme bland oss sportfiskare och i pressen, märkligt då den faktiskt är en fantastisk sportfisk, eller hur?
Jag har funderat mycket på vad det är som triggar abborren mest. Jag har kamrater som har olika sorters favoritjiggar, favoritfärger osv. men, kring detta talas det mycket men desto mer sällan om själva storleken på abborrbeten. Om man besöker en sportfiskehandlare så hänvisas man nästan alltid till den traditionella jiggbaren, där ligger en uppsjö med olika jiggmodeller, curlytails och små shadar blandat med fiskimitationer, kräftor mm. Inget fel på det men, dem är ju för små! Traditionellt jiggfiske och även det nya populära dropshotfisket bygger på användandet av i sammanhanget riktigt små jiggar på kanske 3-6 cm. Glöm det! Stor abborre vill ha stora beten…
Modernt abborrfiske efter stora abborrar kräver rejäla doningar. Eller rättare sagt, stora abborrar verkar faktiskt jaga efter samma princip som t.ex. gädda, dvs. största möjliga byte med minsta möjliga ansträngning. Ganska logiskt eller hur? Det som är extra roligt är att denna insikt som jag och fler av mina kamrater fått, har stärkts genom vertikalfisket efter gös när vi alltid använder större jiggar än vid riktat abborrfiske. Ett av de mest tydliga bevisen på att stor abborre gillar stor jigg fick vi för en kort tid sedan när jag och kamraten Niclas vertikalfiskade gös, av misstag fick vi kanske 50-60 abborrar som bifångst. När vi experimenterade med att byta till större beten fick vi inte färre abborrar, inte alls, däremot fick vi större storlek på de grönrandiga. Andra exempel på hur abborren kan favorisera stora beten, eller rättare sagt, verkligen gilla större beten fick vi i våras. Fiske på djupkanter innan och efter gösleken gav riktigt fina bonusabborrar de gånger gösen inte fanns på plats. Alla tog på beten som definitivt inte många fiskare skulle använda utan klassa som på tok för stora för abborren.
Även abborrar i mellanklass är klart intresserade av stora jiggar och beten. I början var dessa svåra att kroka med traditionell placering av stingerkroken men flyttar man kroken lite längre bakåt nära stjärten och gärna placerar den på jiggens rygg i stället för undertill, ökar antalet krokade fiskar ordentligt.
Egentligen är detta kanske inte något nytt, tittar man på hur många stora abborrar som faktiskt fångats på ytbeten som t.ex. Super Spook, ett ytbete på 12,5 cm, så kommer det inte som någon överraskning att abborren gillar stor bete. En annan hint är ju faktiskt alla dessa bonusabborrar som fångats vid jerkfiske efter gädda. Tittar man runt lite på Internet så inser man att abborren inte alls är blyg för en rejäl munsbit. Däremot så ser man trots detta nästan aldrig någon fiska större beten riktat mot just abborren. Konstigt, men det kanske blir ändring, vem vet… Så, nästa gång du ger dig på abborren, var inte blyg. Plocka fram jiggar på 12-17 cm, ja, kanske ännu större och prova dig fram och glöm inte att berätta det för oss på +FE…
//Jan O +FishEco