Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

För några år sedan beslutade Arjeplog Allmänning att ännu ett kraftverk skulle byggas mellan Sällasjön och Uddjaur i Arjeplogströmmarna. Detta bygge hotar att försämra fisket i Arjeplogströmmarna för all framtid. Strömmarna räknas som ett av Sveriges absolut bästa öringvatten. Öringar på 6-8 kilo tas årligen.

Ärendet togs upp i miljödomstolen med Arjeplogs Allmänning på ena sidan och Älvräddarna, Fiskeriverket, Länsstyrelsen, Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen på den andra. Trots att motståndarsidan kunde påvisa tydliga försämringar på fisket, beslutade Miljödomstolen att Arjeplogs Allmänning skulle få tillstånd att bygga kraftverket. Ärendet överklagades men togs inte upp av miljööverdomstolen trots att man kunde påvisa att flera av motståndarsidans argument inte hade beaktats. Därmed är den juridiska vägen för att rädda strömmarna stängd.

Men Älvräddarna ger sig inte och kommer att ordna en manifestation lördagen 2 juli.

Syftet med manifestation är att visa att det finns ett starkt motstånd och att det är fullkomligt vansinne att förstöra dessa naturvärden. Det finns 400 underskrifter från Arjeplogsbor som säger nej till bygget.

Märkligt nog har kommunen sagt ja till utbyggnaden trots att det investerats flera miljoner i sportfisket och besöksnäringen på nittiotalet. De investeringarna ter sig nu totalt bortkastade.

Vad som är ännu märkligare är att kraftverket som förändrar strömmarna för all framtid bara ger delägarna i Allmänningen lite drygt 600 kronor var före skatt, per år. Ett vindkraftverk skulle generera tre gånger så mycket energi och även pengar.

Manifestationen kommer att gästas av kända sportfiskeprofiler såsom William Moberg-Faulds, Peter Sjödin, Martin Falklind, Gunnar Westrin, och Stefan Trumman Trumstedt med flera.. Dessutom kommer Christer Borg (ordföranden i Älvräddarna) att hålla tal. Älvräddarna bjuder på livemusik och en ståuppare. Det hela kommer att bevakas av riks- och lokalmedia. Torget som evenemanget kommer att ske på är i själva verket en gräsplan så ta med picknickkorg och en filt. Det kommer att finnas grillmöjligheter där man kan köpa hamburgare och korv eller grilla medhavt själv.

//Älvräddarna

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera