Annons

 i Spinn

Rügens havsvikar är kända för att hålla riktigt stora gäddor och för att ha öppet vatten när det frusit på andra ställen. Med andra ord ett bra ställe att åka till om man vill spinnfiska stora gäddor på vintern.

En av de som lyckats med Rügenfisket är David Lundqvist som 2004 tog en gädda på hela 17,5 kg fördelad på 124 cm. Det var åtta år sedan men Rügens glansdagar är allt annat från över. Den senaste tiden har det rapporterats om ett gäng fina gäddor som kommit upp. Trumman tog två 10+ på samma dag i december, varav den största var på 13,85 kg fördelat på 122 cm. Så gäddfisket i Rügen är absolut hett, speciellt nu med denna milda vinter. Fisket där nere är dock ingen picknick utan ofta riktigt slitigt med hård vind och allmänt besvärliga förhållanden.

För att fånga dessa stora gäddor används ofta stora jiggar vid höst och vinterfisket, och då pratar vi om riktigt stora jiggar. Magnumjiggarna från Action Plastic som det senaste gänget använde där nere var 30cm långa och bara jiggen väger 140 gram, man fiskade även med storebror som är 40 cm lång, 3 cm bred över ryggen och med en vikt på hela 270 gram. Dessa jiggar får de största relaxjiggarna på 23 cm att se och kännas små, de känns nästan vulgära med sin storlek. Den större modellen av Action Plastic-jiggarna på 40cm var inte lika framgångsrik denna resa.

Robert Martinsson från Söder sportfiske som tog den största gäddan nu när de var nere, tog den just på en 30 centimeters jigg från Action Plastic. Det var den jigg som levererade bäst under deras resa. Roberts gädda vägde 11,9 kg fördelat på 116 cm. Även Trummans två 10+ som han tog i december slukade en likadan shadjigg. Det finns såklart dagar då andra beten och storlekar fungerar bättre, David Lundqvist tog sin fina pjäs på en sjunkande Zalt men stora jiggar har bevisligen levererat den senaste tiden där nere.

Det finns flera svenska aktörer som anordnar resor till Rügen om man inte vill åka på egen hand, två av dessa i Sverige är Attitude Baits i Örebro och Söder sportfiske i Stockholm. Vill man åka dit med egen båt så bör man kolla upp vad för regler det finns och vilka tillstånd som krävs. Det man bör ha i åtanke är att det är väldigt stora ytor att fiska av och den lokalkännedom som guiderna har på plats kan vara riktigt värdefull.

Rügen är Tysklands största ö i Östersjön med en yta på 926 km², kända städer är Bergen och Sassnitz. Det finns broförbindelse till Stralsund på fastlandet. Från Sverige åker man enklast med färja direkt till Sassnitz från Trellebog. Rügen har en mycket oregelbunden form och lång kuststräcka till följd av landtungor, halvöar och stora vikar som kallas bodden.

Läs mer -> Rapport när Trumman mfl var nere i december
Läs mer -> Danskens rapport från december med många fina fiskar
Läs mer -> Reseskildring från 2008 av Anton Tsvetkov
Läs mer -> Vagabonds reseguide för Rügen
Läs mer -> Team Bodden Angeln foton från guidningar vid Rügen
Läs mer -> Karta över Rügen

//Fredrik Johansson

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera