Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Skellefteå kommun bedriver, tillsammans med ett antal fiskevårdsområden, kustfisketillsyn på uppdrag av länsstyrelsen Västerbotten. ”Vi har redan gjort en kontroll som lett till polisanmälan”, säger Tony Söderlund, fiskekonsulent vid Skellefteå kommun.

Skellefteå kommun bedriver fisketillsyn tillsammans med Robertsfors kommun och Umeå kommun. Hela Skellefteås kust bevakas från norra länsgränsen och nertill kommungränsen mot Robertsfors i söder.

– För Skellefteås del sker tillsynen huvudsakligen från båt men även från land, i synnerhet nu på våren då isen ligger kvar. Tillsynen sker fram till dess att isen lägger sig, säger Tony Söderlund.

Arbetet genomförs för att se till att reglerna efterföljs samt för att öka kännedom om de regler som finns. Detta har gjorts även tidigare år men i år kommer tillsynen att vara mer omfattande på kvällar och helger.

En kontroll som gjordes i slutet av april har lett till en polisanmälan. Vid det tillfället hade fiskaren frångått förbudet mot fiske innanför tremeterskurvan och det ledde till att öringar fastnat i nätet.

– Anledningen till att den här regeln finns är just att öringen ska ges möjlighet att nå sina lekområden. På platsen där dessa nät låg råder dessutom förbud att fiska öring under hela året.

Att fånga fisk genom att frångå reglerna kan allvarligt skada beståndet på lång sikt.

– Syftet med reglerna är att skydda svaga bestånd under känsliga perioder. Vi vill att människor ska kunna fiska och uppmuntrar till det, men det är viktigt att fiskare följer reglerna för att säkra framtidens fiskebestånd.

 

På den här websidan kan du läsa mer om fiskeregler vid kusten.

För mer information, kontakta:

Tony Söderlund, fiskekonsulent vid Skellefteå kommun, 070-270 08 10

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!