Annons

interfiske-daiwa-p
 i Vertikalfiske

Ja jäklar vilken fisk! Pontus Bengtsson slår till med ännu en SuperSizegös, denna gång en fisk på 10100 gram och hela 97 cm! Så här berättar Pontus själv…

Måndagar är min lediga dag som jag då helst lägger på fiske. Året har varit trögt med gösar som snabbt skyggar för jiggen. Själv tror jag det beror på att gösen är en ganska klipsk fisk och har man testat en eller ett par gånger så lär de sig att jiggar ska man akta sig för. Tror att det beteendet kommer att bli vanligare för varje å, men… det gynnar bara beståndet om c&r bedrivs, visst fisket kommer bara bli svårare men det får man ta som en utmaning. Som inbiten fiskare så har inte vädret imponerat ett dugg sista halvåret utan dagarna som varit vindfria är lätträknade. Lika var det denna måndag men innan jag la mig för natten så kollade jag rutinmässigt på SMHI och såg att mellan gryning och kl10 skulle det vara nästintill vindfritt. Jag ställde klockan på 4a och sa till kärleken att jag har en bra känsla inför morgondagen, allt verkar stämma.

Klockan 04.30 sjösatte jag i norra delen av sjön då jag sett fina ekon i området och tagit ett par fina gösar och några 100+ gäddor i området. Jag hade blivit tillfrågad att testa en ny jigg och det tog inte lång stund i morgondiset innan en fin gös inhalerade betet. Ytterligare ett fint eko dök upp som jag snabbt analyserade som gäddeko och en gäddjakt tog fullfart. Efter några minuter lyckades jag placera jiggen framför nosen på damen och hugget var brutalt. efter en mindre fight landades en riktigt fin 10+ gädda i håven. Strax efter detta började vinden ta i och sjön vände från lugnt till halvmeters vågor och där går gränsen för min båt. Trött och frusen efter morgontimmarna då det var -1 grad på termometern bestämde jag mig dock att ansluta till en annan del av sjön där vi kunde ligga i lä. Ett område jag vet att ett få antal gösar använder som lekområde och chansen att någon stor fanns kvar i området var relativt hög.

Jag trailade ner båten nån mil och sjösatte på det nya området, anslöt till min vän som ville ha lite hjälp med ekoloden innan gösjakten skulle ta fart.

Till min förvåning så hittade jag ganska snart ett par fina ekon som dessvärre inte gjorde mig förvånad med sitt beteende, som vanligt (detta året) synar de i bästa fall jiggen för att snabbt gå ner till bottnen i en slags, skit i att fiska på mig, been there done that stil. Ett par timmar förlöper och 8s jiggar har bytts ut mot 6 utan rassel och försiktiga rörelser vid prickskyttet.  snart ser jag ett fint eko på ss och vrider upp 420.n mot målet, lodet börjar bygga en enorm slöja och gösfrossan stiger i kroppen. Fisken simmar på 6m över 8,6 meters djup, jag hinner sänka ner jiggen till 4 meter och direkt kommer en reaktion på ekot. Jag slår om rullen och iakttar en snabb stigning mot jiggen. Nu smäller det tänker jag, gäddeko är oxå en tanke som hinner gå genom skallen.

Vtf? Inget hugg. fisken står bara o glor på jiggen och inget händer… så här brukar inte gäddan bete sig tänker jag, sakta simmar hon iväg från 6 jiggen och lämnar platsen. nu är goda råd dyra, snabbt byter jag jigg samtidigt som jag följer fiskens väg på lodet. på åker en större Westin jigg Twin Tees  Slime som jag vet gäddan gillar, kanske storleken och färgen triggar om jag får ett försök till tänker jag. Jag jagar firren som nu simmar snabbt och är riktigt svår att följa, jag får in en halvtaskig träff och gör ett halvdåligt försök son den totalt ignorerar.. här gäller det att inte göra bort sig tänker jag. .. en gång till o nu gör du allt rätt säger jag till mig själv. Jag genskjuter fisken och kör förbi den, precis så som jag gjort på alla stora gäddor. Men jag gör en sak annorlunda denna gången.. jag vet att han simmar på 5-6 meter och vill inte skrämma bort den genom att stoppa den precis framför nosen så jag stannar jiggen på 3 meter så den ska se den själv mot ytan o triggas till intresse på egen fri vilja.. Mycket riktigt så kommer fisken in på lodet på 5m djup och en snabb stigning mot jiggen tyder på återigen en gädda som jagar. Baaaam, ett brutalt hugg o w8an får återigen känna på en fin firre i ändan av linan.

Tre kraftiga dunkningar och jag hinner släppa på slirbromsen, gäddan drar ut ett par meter lina och ställer sig på 7-8 meter och tjurar..  va faan.. det här är nog inte en gädda iallafall. Beteendet är så olikt och jag får återigen stora gösfrossan.. det luktar pb tänker jag. en minut går, och jag ser en meter ner när den grå/gula skuggan som pressas upp att min förhoppning är besannad. shiiiit. Monstergös!! ett par rusningar till och sen håvning.. Har aldrig betett mig så amatörmässigt men jag redde ut det tillslut. Där satt den… föll ner på mina knän i durken och jag tror att glädjetjutet löd över hela Småland 😀 Där satt den… ett snabbt telefonsamtal till fiskekompisen som låg 400m längre bort. Kom hit.. jag har en monstergös i håven. Jag hörde inte vad han sa men på två sekunder var han i full planing på väg mot mig… 97,5 cm lång och vågen pendlade mellan 10050 och 10450 så jag sätter den på 10100 gr. Resten är historia… 11 maj 2015 kommer jag aldrig att glömma. Nu ser jag fram emot Meet & Catch till helgen o träffa likasinnade ta en bärs och snacka firrar. Skitfiske 🙂

//Pontus B

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera