Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö, Ettan, Notiser

Den nuvarande fiskeriförvaltningen med maxade fångstkvoter och storskaligt foderfiske har skapat stora hål i butikshyllorna där surströmmingsburkarna brukat stå. Ännu allvarligare är att hela havets ekosystem äventyras. I morgon väntas Internationella havsforskningsrådet, ICES, komma med sin rekommendation för fiskekvoterna för strömming för 2024.

Sportfiskarna bad Ulf Bergström, forskare på SLU, förklarar hur allvarlig strömmingskrisen är och vad som nu krävs för att vända den negativa trenden.
Hur allvarlig är krisen för strömmingen i Bottenhavet och resten av Bottniska viken?

-Det storskaliga fisket efter strömming som främst bedrivs i Bottenhavet, där merparten av strömmingen finns – tog fart i början av 1990-talet, vilket var mycket senare än i centrala Östersjön. Därigenom har vi tydligare kunnat följa förändringarna i beståndet över tid. Vi ser tydliga minskningar i biomassan av strömming de senaste 30 åren i området. Nu ligger biomassan och fångsterna i beståndet nära MSY, det vill säga det förvaltningsmål som man siktar mot. MSY står för maximalt hållbart uttag, och fokus ligger då på att ta ut så stor biomassa av fisk som möjligt utan att riskera att beståndet kollapsar. En konsekvens av denna förvaltning är att beståndet blir mindre, eftersom man då maximerar tillväxten och kan skörda så stor biomassa som möjligt…. Läs hela artikeln hos Sportfiskarna!

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera