Annons

 i Eko/Miljö

Sommaren 2016 undersöker SVA och vår motsvarighet i Finland, Evira, orsaken till de sjukdomar och dödlighet man sett på vandrande laxfiskar de senaste somrarna. Hjälp oss genom att rapportera in dina fynd. 

För att samla in data har vi skapat en mobilvänlig rapporteringsportal som du hittar påhttps://rapporterafisk.sva.se. Här kan du rapportera in när du hittar eller fångar död/sjuk/skadad fisk och det går att bifoga bilder på fynden. Om du tillåter det så loggas din position direkt i rapporten (det går också att fylla i platsen manuellt). Portalen är i dagsläget tänkt att vara ett verktyg för att vi ska kunna få in mer data om hur omfattande problemen med laxfiskar är. Fisk från Mörrumsån och Torneälven kommer dessutom att obduceras. Det går att rapportera andra arter, men då får man själv fylla i vad man hittat. Fungerar detta bra kan det vara ett sätt att i framtiden övervaka hälsoläget för vild fisk.

Insamlingen av rapporter sker samtidigt i Finland och Sverige så har du finska inställt på sin webbläsare (oavsett mobil eller dator) så kommer du att länkas till en finskspråkig version.

Om du vet att du ska fiska i svenska eller finska älvsystem i sommar kan det vara praktiskt att redan nu spara ned en genväg till https://rapporterafisk.sva.se på din telefons hemskärm. Då blir det enklare för dig att skicka in rapporter ifall du skulle hitta eller fånga en skadad/död fisk.

Om du har frågor om projektet kontakta Charlotte Axén eller vår fiskjour via SVA:s växel 018-67 40 00.

Undersökningar i fält

Personal från SVA kommer att finnas på plats i Mörrum 7-9 juni och vecka 25-26 vid Torneälven för att göra undersökningar direkt på plats. 

Projektet finansieras huvudsakligen av svenska Havs- och vattenmyndigheten samt finska Närings- miljö- och trafik-centralen (NTM-centralen).

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera