Annons

 i Notiser

Filmen Expedition den gamle och havet med sportfiskaren Martin Falklind i huvudrollen har blivit flerfaldigt prisbelönad i US International Film & Video Festival. 

I konkurrens med filmer från hela världen inklusive USA, vann ”Expedition Den Gamle och Havet” guld i klasserna bästa filmdokumentär (Features) och bästa tv-dokumentär (Sports/recreation) samt fick silver i kategorin filmfoto (Cinematogrophy).

Tillsammans med fem andra dokumetärer, som bland annat inbegriper stjärnor som David Attenborough och Cate Blanchett, blev filmen också nominerad till bästa film i hela festivalen (Best of festival).

– Det är fantastiskt att svensk fiskefilm får ett sådant erkännande internationellt. Jag får nypa mig i armen, säger Martin Falklind.

Fiskeäventyr och miljöbudskap

”Expedition den gamle och havet” är producerad av Ecofilm och Stopp Family i samarbete med Sveriges Television. Den svenska versionen har hittills TV-sänts i Sverige/SVT, Norge/NRK och Danmark/TV2. I oktober sänds den på YLE i Finland. Därefter startar distributionen av den engelska och prisbelönade versionen till internationella TV-kanaler via Sky Vision.

Filmen, som är en dramadokumentär, handlar om hur den fjortonårige Martin Falklind läser Ernest Hemingways roman Den gamle och havet. Han blir besatt av att göra ett liknande fiskeäventyr – att ensam i en liten båt fånga en stor spjutfisk. Tittaren får följa med när Martin Falklind i vuxen ålder ger sig ut för att förverkliga sin fiskedröm och hur äventyret förvandlas till något större när Martin och hans vänner Pasi Helin och Fredrik Möller, upptäcker att spjutfiskarna är hotade.

– Vi ville kombinera den fängslande känslan av ett klassiskt fiskeäventyr, med ett viktigt miljöbudskap, säger manusförfattaren och producenten Maria Ålander.

– När Hemingway skrev sin roman ”Den gamle och havet” kokade världshaven av liv, nu är stora delar av fiskbestånd och djurliv allvarligt hotade. Vi vill visa på lösningar och att det går att vända utvecklingen om vi agerar rätt. Med dessa utmärkelser ökar givetvis chansen att ännu fler människor världen över får möjlighet att se filmen. 

Filmfakta:

Us International Film & Video Festival: https://www.filmfestawards.com/2014-BOF-Nominees.asp

Trailer och bakom kulisserna hur filmen producerades: http://www.theoldmanandthesea.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!