Annons

 i Notiser

Flygande elbåtsbyggaren Candela på Lidingö har tagit sig till final i en internationell tävling för uppstartsbolag inom teknik- och miljöteknik.

”Vi minskar energiförbrukningen med 80 procent jämfört med vanliga båtar” berättar grundaren Gustav Hasselskog.

Candela är med sin elektriska bärplansbåt en av finalisterna i tävlingen Nordic Cleantech Open, som sponsras av Energimyndigheten.

Juryn har valt ut Candela till ett av de 25 mest intressanta företagen bland 140 olika nordiska och baltiska bolag inom miljö- och energiteknik. Nästa steg är finalen, där den innovativa elbåtstillverkaren tävlar mot bland annat bolag inom plastersättning, foodtech och autonom transport. Bland tidigare vinnare finns hajpade Einride, som gör självkörande förarlösa lastbilar.

Candela på Lidingö utvecklar elbåtar med så kallade bärplan, en vinge under skrovet som lyfter båten ur vattnet och tillsammans med en elmotor och batterier minskar energiförbrukningen med 80 procent jämfört med vanliga, planande bensindrivna båtar. Serieproduktionen av den 7,7 meter långa fritidsbåten Seven startade i höstas och i vår siktar företaget på att leverera 40 båtar.

–Bärplanen är nyckeln till riktigt lång räckvidd på el i hög fart, något som ingen annan knäckt på sjön. I 25 knop kan vi köra i två timmar, vilket är tre gånger så långt som dagens bästa elbåtar. Dessutom slipper man slag och stötar från vågor, säger Gustav Hasselskog.

Målet är att om några år skala upp tekniken till fartyg upp till 60 meter. Men även mindre fritidsbåtar, dit Candelas första modell Seven räknas, är viktiga att elektrifiera för klimatets skull.

–Sveriges fritidsbåtar släpper ut motsvarande 30 % av inrikesflygets växthusgaser, och det under tre sommarmånader. Vår Candela Seven släpper ut cirka 99 procent mindre koldioxid än en lika stor dieseldriven båt. Så det gör stor skillnad, säger Gustav Hasselskog.

Candela Seven ställer ut på Allt för Sjön 7-15 mars, Austrian Boat Show 5-8 mars, Sjøen før Alle 18-22 mars.

Mikael Mahlberg
PR & Communications Manager
Candela Speed Boat AB
www.candelaspeedboat.com <http://www.candelaspeedboat.com/>
+46 76 537 66 78
mikael.mahlberg@candelaspeedboat.com
 Värdshusvägen 1
181 66 Lidingö
Sweden

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!