Annons

 i Eko/Miljö

EU parlamentets JA till fortsatt bottentrålning på djuphavsområden framstår nu som ett otroligt klantigt och skrämmande misstag där hela 18 ledamöter i efterhand ändrat sina röster till ett NEJ och ett flertal, varav två svenskar, inte var närvarande… 

Men, som vi nu också vet är dessa ändringar bara ett spel för galleriet. Man kan ändra så mycket man vill men den första knapptryckningen gäller. Röstat är röstat och går inte att ändra. Vi vet också att om alla varit där och om alla kunnat skilja på JA och NEJ knapparna hade beslutet blivit ett rungande NEJ.

En skandal, skit ska kallas för skit och det är just vad detta är!

Vi har också två stycken svenska EU parlamentariker, dvs förtroendalda av sina väljare att representera sitt parti och Sverige i parlamentet, som inte fanns på plats denna dag för att rösta. Dessa två var moderaten Anna Maria Corazza Bildt och socialdemokraten Åsa Westlund. FishEco har sökt båda för att få veta varför dom inte deltog i voteringarna i dessa viktiga frågor. Båda har nu svarat…

Anna Maria Corazza Bildt låter hälsa att det var Nobeldagen vilket gjorde att hon i klartext prioriterade bort både biologisk mångfald och frågan om fiske på det av Marocko ockuperade Västsahariska vattnen. Varför och av vilka skäl hon gjorde denna prioritering framgår inte. Lite elakt kan man kanske säga att hon ”smet från jobbet för att partaja lite med fint folk och sin man utrikesministern” men så elaka ska vi kanske inte vara… Ni kan läsa Corazza Bildts svar i sin helhet längre ner.

Åsa Weslunds svar är i klartext att hon fått barn och därför inte kan vara med på några voteringar. Om detta är någon slags ”mammaledighet” är svårt att avgöra. Men, under sin tid som parlamentariker och förtroendevald har hon fött två barn och varit borta från sitt arbete som EU parlamentariker långa tider. Åsa har i sin blogg klart redogjort för att det inte går att kombinera arbetet som parlamentariker och samtidigt föda barn och vara hemma. EU accepterar inte att man röstar via ombud eller fullmakt, man måste vara där. Man kan ha många synpunkter på detta, vilket Åsa har, men faktum kvarstår, så länge Åsa inte är på voteringarna saknar Sverige en röst. Bra eller dåligt, EUs fel eller patriarkatet eller någon annans är svårt att säga. Men Åsa kommer inte att rösta när hon är i Sverige med sina barn.

//Jan O +FishEco

Nedan finns svaren i sin helhet.

Hej Anna Maria, jag heter Jan Ohlsson redaktör på www.fisheco.se vi följer Europeisk fiskeripolitik och oftast med fasa. Jag har sett via Vote Watch Europe att du inte deltog i röstningen i om bla bottentrålning på djuphavsområden. Varför gjorde du inte det?

//Jan O

Hej Jan,

Tack för ditt mejl. Jag är väldigt ledsen att jag missade fiskeomröstningen, anledningen till detta är att jag deltog under Nobeldagen i Stockholm. För att inte missa några fler omröstningar tog jag tidigast möjliga plan till Strasbourg på onsdag morgon, men dessvärre låg fiskefrågorna redan på tisdagen.

Varma hälsningar

Anna Maria 

Hej Åsa Westlund, jag heter Jan Ohlsson redaktör på www.fisheco.se vi följer Europeisk fiskeripolitik och oftast med fasa. Jag har sett via Vote Watch Europe att du inte deltog i röstningen i om bla bottentrålning på djuphavsområden och fisket på Västsaharas vatten. Varför gjorde du inte det?

 

Hej! Därför att jag födde barn i slutet av juni och därför inte deltar i omröstningarna under hösten. Du kan läsa mer här. http://www.asawestlund.se/blogg/den-17-juni-ska-erik-och-elin-fa-ett-syskon/

Med vänlig hälsning,

Åsa

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera