Annons

 i Eko/Miljö

EU:s fiskeavtal med västafrikanska länder har visat sig missgynna dem som har det allra svårast. Pengarna som EU varje år betalar för att få fiska i havet längs Afrikas västkust går delvis till Marocko och diktaturen som råder i landet. Fiskbestånden har fiskats alldeles för hårt och går nu kräftgång på väg mot eliminering. De lokala fiskarna med sina små rangliga båtar lider av att fisket utarmats, fångsterna uteblir.

Till och med i det av Marocko ockuperade Västsahara går europeiska fiskefartyg och skövlar, något som ÄNTLIGEN har fått den svenska regeringen att reagera. Sverige som med skygglapparna på tidigare har lämnat in ett tyst bifall, har lett till nya avtal som bl.a. missgynnar de lokala fiskarna har upprättats. Men nu säger alltså den svenska regeringen och Eskil Erlandsson nej till nya kontrakt med Marocko. Detta efter att EU-kommissionen inte kunnat se några tecken på att det ockuperade folket i Västsahara får sin del av de 300 miljoner svenska kronor som EU betalar för sitt fiske längs kusten.

Länder som står vid Sveriges sida i frågan är i nuläget Danmark, men Storbritannien och Finland har också uttryckt kritik mot avtalet. Större delen av de fiskande båtarna i det i avtalet berörda området, kommer från Spanien, och landet trycker på för nytt avtal. Folket längs kusten som tidigare kunde leva av havets resurser, utan att på något sätt vara i närheten av att tömma haven, står nu beroende av Europas allmosor.

Den politiska situationen i länderna är spänd, och experter menar att ett krig inte behöver vara långt borta. Europa har skapat problemet genom att köpa sig in på det Afrikanska territoriet, genom att överfiska bestånden så att de lokala fiskarna blir utan fångst, genom att istället kompensera ekonomiskt. Ett av EU ekonomiskt beroende är inte vad regionen behöver. Länderna måste kunna bedriva sitt fiske och sina vattenbruk själva, inte sälja rätten till giriga européer som suger ut allt liv ur haven med oroväckande hög kapacitet och noggrannhet.

Att Sveriges regering säger nej till nya avtal med Marocko är ett stort steg framåt, och kanske kan man lätta något på den skambefläckade cape som burits tidigare. Eskil Erlandsson borde ha reagerat tidigare, han borde ha sett hur Europas fiske i Västafrika länsat naturens skafferi, och till på köpet försvårat en redan svår situation för afrikanerna. Nu får man hoppas att fler länder står upp för mänskliga och naturens rättigheter, och säger nej till nya avtal med Marocko. EU måste ta sitt ansvar och hjälpa de berörda folken på fötter igen, och ur det ekonomiska beroendet till Europa.

//Sebastian Wiman +Fisheco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera