Annons

 i Eko/Miljö

I dag invigde miljö- och klimatminister Isabella Lövin och landshövding Sven-Erik Österberg Sveriges största marina reservat, Svenska Högarna, under en digital ceremoni.

Det var i våras som Länsstyrelsen fattade beslut om att utöka ett befintligt naturreservat runt ögruppen Svenska Högarna till att också omfatta ett stort havsområde. Reservatet ligger i den yttersta, nordöstra delen av Stockholms skärgård och omfattar nu hela 61 000 hektar marin natur med ett unikt och livskraftigt djur- och växtliv.

– Att få vara med om att inviga Sveriges största marina reservat är en oerhört stor glädje. Nöjdare än så här kan nog ingen miljöminister bli. Regeringen har under flera år prioriterat skydd av främst marina områden och skogar, sa Isabella Lövin i sitt invigningstal.

Havsbottnarna vid Svenska Högarna har blåmusslor, tång- och algbälten – viktiga beståndsdelar i ett friskt marint ekosystem. Öarna består av typisk utskärgårdsnatur med huvudsakligen kala hällar.

Knutna till öarna finns några av de viktigaste sjöfågelkolonierna i Stockholms län med arter som sillgrissla, tobisgrissla, tordmule, ejder och svärta, arter som har förvunnit i flera andra skärgårdsområden. I närområdet finns även Östersjöns största bestånd av gråsäl.

– Det är jättekul att vi nu kan inviga det stora marina reservatet vid Svenska Högarna. Arbetet har pågått under fem års tid. Att nå det här resultatet hade dock varit helt omöjligt utan ett nära samarbete med en rad olika aktörer, inte minst Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket, sa landshövding Sven-Erik Österberg under invigningen.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!