Annons

interfiske-daiwa-p
 i Spinn

Jag har tidigare fiskat med Edge-spöt Pike (haspel) och ett spinnspö ur den tidigare serien, och jag tycker personligen att båda är helt underbara – jag använder dem fortfarande med jämna mellanrum bara för att få njuta lite när jag tröttnat på andra spön.

Jag tyckte då att dessa spön var några av dom bästa som fanns men sedan togs dom ur produktion vilket nog var en ganska stor miss då dom var väldigt uppskattade bl. a. runt mälardalen till gäddfiske. På de spöna var det en skön totalaktion som gick hela vägen ner i handtaget. Det gick utan problem att skicka tyngre beten än vad spöna var satta till och dessutom höll de! Att drilla fisk på dem var riktigt skoj då man kände gunget hela vägen ner i handen. Som sagt; mina är kvar trots en hel del misshandel.

Det nya Edge-spöt känns påkostat och genomtänkt. Det har massor med riktigt snygga detaljer; korkhandtaget är platt mot ovansidan och därför blir det skönt att hålla i, dessutom har de satt gummi framför delningen så att det blir lättare att dela, snyggt och praktiskt. Beteskroken sitter på vänster sida och även den känns genomtänkt. Klingan är av ’TORAY’ High Performance Carbon och spöringarna är Fuji-ringar och likaså rullfästet. Spöt är 8 fot långt och vikten är 60-180 gram. Aktionen är toppig och snabb. Det har en bra ryggrad. Det känns att det här spöt ligger i den högre klassen av haspelspön både på känsla och kvalité. Man har till och med lyckats få spöpåsen och spötuben av plast att kännas exklusiva.

Jag har länge letat efter ett spö som klarar av stora spinnare och även stora tailar, och då borde det här spöt – som lovar fixa beten upp till 180 gram – vara perfekt? Jag började med att kasta stora jerks med vikter upp till 100 gram och det gick bra. Spöt gick att jerka med utan problem och spöaktionen ligger mot toppen vilket gör att man kan lätt kan styra betet dit man vill. Det känns nästan som att styra med en trollstav, du pekar och betet går dit du vill… Efter en stund bytte jag till megastora spinnare med skedar i storlek 9, en vikt på 75 gram och ca 45 cm långa. Med den pressen på spöt så konstaterar jag att det inte riktigt orkar, så att det här spöt ska klara upp till 180 gram känns inte riktigt som att det stämmer. Missförstå mig rätt; spinnaren som jag satte på var groteskt stor – ett jerkspö står som en båge när man vevar hem denna spinnare som alltså gör mycket motstånd. Men det ska ju ändå vara upp till 180 gram?

Jag byter till ett handgjort bete à 130 gram och jag känner än en gång att spöt inte riktigt klarar av motståndet. Betesvikten, eller rättare sagt trivselvikten är upp till ca 130 gram sedan känns det som att spöt inte orkar. Det känns helt enket inte bra att kasta tyngre beten. Det går, men det känns inte bra. Och en diff på 50 gram tycker jag är för mycket. En stor Alien Eel väger 124 gram och det känns som att det är på gränsen. För mig blev detta en besvikelse eftersom jag köpte detta spö för att kunna kasta upp till 180 gram. Om jag ska sammanfatta vad jag tycker så är detta ett kanonspö för priset 1549 sek om du söker ett spö som du ska kasta tailbeten och stora spinnare upp till 130 gram med. 

För det priset och för vad du får så är det ett kanonköp, spöt andas en touch av lyx och har många snygga detaljer. Hade spöt dessutom varit satt till rätt vikt så hade det fått ett högre betyg av mig men pga av den optimistiska viktsättningen blir det 3,5 jerkar av 5.

Bästa priset finner du på webben; 1549 sek… Sportfiskeprylar.se

//Bo Gunnars +FishEco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera