Annons

 i Eko/Miljö, Ettan, Notiser

Trålgränsen som flyttades åt fel håll upprör! Det låter som ett skämt men när fisken skulle skyddas i Kattegatt blev det tvärtom!

Det uppdagas i en artikel nyligen publicerad i Sveriges Natur. Skyddet som infördes av dåvarande fiskeriverket för 20 år sedan var tänkt för att skydda bland annat torsken i Kattegatt blev i verkligheten sämre än tidigare. Gränsen hamnade stundtals längre in mot kusten än vad den varit tidigare! På nuvarande ansvarig myndighet, Havs- och vattenmyndigheten, kan ingen svara på hur det kunde bli så.

Totalt är det så mycket som 330 kvadratkilometer hav som istället för skydd nu öppnades upp för trålfiske! Hur detta kunnat ske verkar smått omöjligt att reda ut i efterhand och flera inblandade vid själva gränsdragningen hävdar att dom inte förstått vad som hänt och dåvarande men nu pensionerade chefjuristen, Bengt Högberg, säger att han blir “chockad” av uppgifterna.

Torskbeståndet idag i Kattegatt är att betrakta som kollapsat, inte så konstigt kanske… Läs hela artikelserien hos Sveriges Natur!

Alla fiskenyheter direkt till din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera