Annons

 i Salt/Hav

Långt ut på Skagerrak, i de riktigt djupa områdena, lever många spännande fiskarter. Tidigare i somras sattes nytt sportfiske på en av dem – lubb. Nu har lubbrekordet överträffats två gånger ytterligare. Dessutom har den ovanliga arten skoläst fått en ny rekordputsning.

Tidigare under sommaren satte Benny Johansson nytt rekord i och med sin fångst av en lubb på hela 15 500 gram. Rekordet slogs efter 21 långa år, men skulle bara visa sig hålla en dryg månad.
Den 31 juli var det nämligen dags för nytt lubbrekord igen. Denne gång var det Andreas Niklasson som tillsammans med Johan Wajkert och Rikard Fjällström åkte ut på Skagerrak. Ute på 435 meters djup börjar linan röra sig och Andreas krokar fisken. En massiv tyngd följer. Det visar sig att det är en riktigt stor lubb som kommer upp till ytan.

– Fisken mäts till 112 centimeter och en omkrets på 67 centimeter. Andreas lyckades sedan få en guldlax, som blev hans 37:e storfiskart, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
Väl iland vägdes lubben på två olika vågar, som kontrollerats av Sportfiskarna. Vikten blev 15 680 gram – och nytt rekord för Andreas. Men inte heller denna lubb höll sig kvar i toppen av listan särskilt länge.

Bara åtta dagar senare, den 8 augusti ska rekordet slås igen. Nu är det Robert Pederson som fiskar tillsammans med Elias Johansson vid området som havsfiskarna döpt till ”10-gradar’n”. Ungefär 500 meter ner får Robert ett rejält hugg. Faktum är att de inte bara är en superstor lubb som lite senare bryter ytan. För på det nedre tacklet sitter en håkäring på 185 centimeter! De fick lyfta in lubben, säkra håkäringen vid båtsidan och reda ut det hela. Håkäringen mättes på utsidan av båten innan den oskadad fick dyka ner i djupet igen! Lubbens längd var 110 centimeter och omkretsen 81,5. Väl i land väger den stora lubben 16 540 gram.

– Efter att vågen testats mot en laboratorievåg kunde vikten fastställas och Robert Pederson är nu ny rekordinnehavare, konstaterar Nicka Hellenberg

Båda rekordlubbarna lurades att hugga över makrill nere i djupet. Totalt har vi alltså noterat tre nya rekord på en och samma art under loppet av ett par månader.

nytt-lubbrekord-3-20...
Foto: Storfiskregistret / Tredje rekordet på bara ett par månader. Robert Pedersons lubb på 16 540 gram är gällande rekord efter en osannolik sommar där ute på Skagerrak.

Skoläst – rekord på en märklig fisk

12 augusti är Christian Bergqvist ute och fiskar på Skagerrak, i sällskap av Torbjörn Sandin, Viktor Sandin och Nicklas Kolbeck. De fiskar i ett område som brukar kallas Inferno – ett djuphavsområde som än så länge är relativt outforskat. Kvartetten bestående av erfarna havsfiskare har stora planer och lyckas också fånga flera fina lubbar, vitrockor och håkäringar.
De använder långa wiretackel med två cirkelkrokar, en lite högre upp och en på släp. Cirkelkrokarna används för att dessa knappt skadar hajar och rockor, eftersom de i regel fastnar i mungipan och kan släppas åter. De använder hel makrill som agn.

– En av fiskarna som nappar åt sig härligheten är en skoläst. Denna ovanliga fångst visar sig vara hela 83 centimeter lång och 32 i omkrets. Fisken väger 1 341 gram på en krönt våg i land och överträffar det tidigare rekordet på 1 220 gram från 2011, informerar storfiskregistreraren Nicka Hellenberg, .

skolast-rekord-2020-...
Foto: Storfiskregistret / Skoläst heter den – denna sällsynt art. Christian Bergqvists exemplar på 1 341 gram är den hittills tyngsta sportfiskefångade.

Om Skolästen

Skolästen (Coryphaenoides rupestris) är en djupvattensart som enligt litteraturen lär leva på främst nordhavsräkor. Skolästen förekommer då och då i olika fångstrapporter, men får ändå anses som en rätt ovanlig fisk. I Storfiskregistret finns endast fyra exemplar registrerade.

Sportfiskarna har nu utsett båda lubbarna och skolästen till nytt svenskt rekord och gratulerar rekordinnehavarna.

Mer information om de nya rekorden och övriga drygt 36 400 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Mer information:

Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!