Annons

 i Notiser

kanadaroding_2017_80...
Foto: Storfiskregistret / Vilket monster till kanadaröding som Rickard Linderot drog upp i Björkvattent, 13 840 gram!
Sommaren har bjudit på ett formidabelt fiske för både semesterfiskande amatörer och artjaktsproffs. För tre sportfiskare har fiskesommaren varit alldeles extra exceptionell.

Sportfiskarna har nämligen granskat och godkänt tre nya svenska sportfiskerekord för arterna kanadaröding, håkäring och paddtorsk. Dessutom har vi utsett en rekordinnehavare som nu har tre av de svenska sportfiskerekorden. Vi börjar med den minsta av arterna i sammanställningen.

Nytt rekord på paddtorsk (Raniceps raninus)
Unge Jacob Folin, född 2005, från Arboga befann sig med familjen på en ö som heter Trinisla i Fjällbacka skärgård under sommaren. Pappa Richard Fohlin berättar hur de den 4 juli bottenmetade efter torsk och berggylta när sonen Jacob ropade att han har fått någon konstig fisk.
– Jag tyckte jag kände igen den som en paddtorsk, som jag fått en gång tidigare i mitt liv men att den här var betydligt större, ja till och med ovanligt stor. Vi googlade lite och insåg att det var en paddtorsk och att den var riktigt stor. Vi tog med den till Hamburgsund och fick den vägd på ICA Skutans officiella brevvåg och den visade på 603 gram, berättar Richard.

– Ja, visst var det en rekordstor paddtorsk som Jacob fångat. Han blir därmed en av våra absolut yngsta rekordhållare, konstaterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.
Den paddtorsk som Jacob lurade via bottenmetade med snäcka på kroken var 33 centimeter lång och vägde 603 gram, vilket överträffar det tidigare rekordet med 37 gram.

paddtorsk_2-juli-17_...
Rekordhållare Jacob Fohlin med sin paddtorsk på 603 gram. Finfint fiskat av en ny storfiskare.

Rekordlång håkäring (Somniosus microcephalus)
Håkäringen är en av våra vattens giganter. Av de hajar som lever i Norden är det bara brugden som blir större. Håkäringen kallas ibland för grönlandshaj, eller ishaj.

Sedan en tid tillbaka tillämpar Sportfiskarna längdmätning istället för vägning för de stora och svårhanterade fiskarterna hälleflundra och håkäring. Anledningen är att man inte i onödan ska behöva lyfta upp och hantera en så stor fisk ovanför vattnet, om man vill välja att kunna återutsätta fisken oskadd. Av den anledningen har Sportfiskarna också nu efter sommaren gått ut med en rekommendation att inte alls lyfta ombord fiskar i den här storleksklassen om de ska släppas åter.

– Hajar och rockor saknar ju också simblåsa vilket gör att de inte skadas av tryckförändringar när de lyfts upp från stora djup. Alltså går de att sätta tillbaka relativt oskadda, berättar Nicka Hellenberg, storfiskregistrerare hos Sportfiskarna.

Daniel Möller är en av Sveriges absolut mest meriterade och idoga artjägare. Läs mer om hans 50 arter och stora mål längre fram i tidningen.
Under en tur med välkända M/S Falken var Daniel turledare och lyckades dessutom själv fånga ett antal fantastiska fiskar vid positionen 10-gradarn på Skagerrak. Den värsta av dem var nog ändå den håkäring på hela 253 centimeter som han krokade och släppte tillbaka den 13 juli. Hajen lurades att äta en bit makrillfilé på över 500 meters djup.
Flera stora håkäringar kom upp senare under sommaren, men ingen har kunnat mäta sig med denna bjässe, som slog det nio år gamla rekordet med 40 centimeter.

Stort grattis till ditt svenska rekord Daniel Möller.

hakaring_600
Nytt rekord på håkäring! Daniel Möllers gigant mätte in på 253 centimeter.
 

Koloss till kanadaröding från Tärnaby (Salvelinus namaycush)
Det var några år sedan rekordet putsades för den här inplanterade arten. Även 2013 var det faktiskt i Björkvattnet, Tärnaby, Västerbotten som fisken fångades. Det förra rekordet låg på 12 900 gram och 95 cm. Men nu har den alltid hyperfarlige rekordjägaren Rickard Linderot fångat en större.

När Rickard den 25 juni trollingfiskade med en SG Herring Spoon, över tolv meters djup och betet på cirka åtta meter ner, högg en riktig koloss.

Det som är anmärkningsvärt i ärendet är att Rickard fiskade ensam, men hade stora förhoppningar om att lura en fisk av rejäl kaliber. Och om nu en rekordfisk skulle hugga och han var ensam ute vid vattnet, hur skulle han då lösa en eventuell rekordanmälan? Efter kontakt med Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg bestämdes att om han lyckades filma hela förloppet så att vägning och mätning också fanns väldokumenterat så skulle en potentiell rekordfisk kunna granskas av Sportfiskarnas rekordkommitté.
– Scenariot blev verklighet. Linderot, som redan innan detta är dubbel rekordinnehavare i och med Sveriges största gräskarp respektive sutare, fick sin rekordfisk och kan nu titulera sig trefaldig rekordinnehavare av svenska sportfiskar, berättar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Linderots kanadaröding visade sig väga 13 840 gram och ha en längd på 104 centimeter. Omkretsen var 62 centimeter. Vågen kontrollerades i laboratorium och visade sig stämma perfekt.

Mer information
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare,
nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten finns på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret. Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 34 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!